Rôzne

Detský čin roka pozná víťazov: Špeciálnu cenu získali zlatomoraveckí školáci

Projekt Detský čin roka je aj zrkadlom pre dospelých, ktorí sa nad konaním detí možno zastavia, zamyslia a vrátia k tomu dobrému, čo v každom v nás je.

Ilustračný obrázok k článku Detský čin roka pozná víťazov: Špeciálnu cenu získali zlatomoraveckí školáci
Zdroj: TASR

O dobre hovoríme málo, médiami a sociálnymi sieťami sa ľahšie šíri skôr zlo a nenávisť. Vyhlásil to dnes v Bratislave slovenský prezident Andrej Kiska na slávnostnom oceňovaní projektu Detský čin roka 2016. V poradí 16. ročník sa konal pod záštitou prezidenta a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

„Za 16 rokov je to viac ako 1,5 milióna detí, ktoré dobro podporili alebo urobili,“ povedala Saša Broadhurst-Petrovická, koordinátorka projektu, ktorá sa im zároveň za ich činy poďakovala. I tento rok sa ceny odovzdali vo viacerých kategóriách. Medzi ocenenými boli pritom aj zlatomoravecké deti, ktorí získali špeciálne ocenenie.

Fóbia z gombíkov

Špeciálnu Cenu Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin získal kolektív žiakov zo Základnej školy Pribinovej v Zlatých Moravciach za pomoc spolužiakovi Paľkovi prekonávať fóbiu z gombíkov.

„Mojim deťom to bolo najskôr smiešne, ale neskôr si uvedomovali, že Paľkovi to veľmi ubližuje. Zachovali sa úplne inak, než som od nich čakala. Namiesto zámerného strašenia chceli Paľkovi skutočne pomôcť. A tak sa začali navzájom upozorňovať na gombíky na oblečení.”Dnes nechoď zbytočne k Paľkovi, aby sa nebál. Máš na sebe gombík!” často si hovorievali. V treťom ročníku dokonca sledovali texty v čítankách, aby ma vopred upozornili na “to” slovo. Vždy sme slovo prelepili papierikom so slovom “pupček, tlačidlo”. Paľko si slovo gombík neuvedomuje už tak často. Z našej triedy tak odišiel strach, výskanie a plač,“ uviedla ich učiteľka Lenka Dibalová.

Pre niekoho to môže byť maličkosťou, ale pre Paľka je to veľmi dôležité. Z maličkostí sa totiž skladá svet. Deti svojou vlastnou iniciatívou a toleranciou prispievajú k Paľkovým lepším dňom. A ja som hrdá učiteľka,“ dodala Dibalová.

Keď malí zachraňujú veľkých

Už štvrtý rok môže vďaka darcovskému portálu ĽudiaĽuďom.sk hlasovať za najhrdinskejší skutok detí na internete aj verejnosť. „Tento rok sa víťazným príbehom v kategórii Cena ĽudiaĽuďom.sk stal príbeh dvoch chlapcov, ktorí zachraňovali životy pri leteckom nešťastí. Bez váhania bežali na pomoc posádke, ktorá bola uväznená v troskách lietadla. Chlapci riskovali vlastné životy, aby pomohli iným. Za ich hrdinský čin hlasovalo 23 696 ľudí,“ vysvetlil riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.

Cenu ĽudiaĽuďom.sk odovzdajú tento rok hokejisti HC Slovan Bratislava, ktorí sa odvážny čin detí rozhodli od-meniť tak, že im venujú zážitkový deň spojený aj so vstupenkami na zápas Slovana.

Na snímke: uprostred prezident SR Andrej Kiska v spoločnosti ocenených.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM