Rastislav Búgel Rôzne

Deň otvorených dverí v Archeologickom ústave: Žiaci zažijú deň plný nevšedných aktivít

Informácie o najnovších výskumoch i o spracúvaní nálezových fondov, či o rekonštrukcii historických artefaktov ponúkne Deň otvorených dverí. Ten už 11. novembra organizuje Archeologický ústav (AÚ) SAV v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Deň otvorených dverí v Archeologickom ústave: Žiaci zažijú deň plný nevšedných aktivít
Zdroj: TASR

Ako informovalo vedenie ústavu, v tento deň od 9. do 14. hodiny si tu verejnosť môže pozrieť výsledky výskumnej činnosti archeológov a zoznámiť sa aj so spôsobom a metódami ich práce. Žiaci zo základných i stredných škôl môžu spoznať prácu archeológov prostredníctvom priamych ukážok ich činnosti, ale aj cez prezentáciu kostrových nálezov z pohrebísk, 3D modelov lokalít, či prostredníctvom fotografií a posterov.

Návštevníci zo všetkých vekových kategórií navyše dostanú príležitosť overiť si v kvíze svoje vedomosti z histórie a vyskúšať si na vlastnej koži radosť z objavovania archeologických predmetov i metódy ich dokumentovania.

V rámci bloku prednášok zameraných na tému Slovanská i stredoveká Nitra a jej okolie z pohľadu archeológie odznejú odborné príspevky o nových nálezoch z okolia Nitry, o dejinách mesta v časoch avarského kaganátu, o podobe Zoborského kláštora v 18. storočí, o výskume kostola Sv. Michala v Dražovciach, či o nálezoch mincí z Nitry a ich význame v stredovekom mincovníctve. „Cieľom tohto bloku je oboznámiť oficiálne pozvaných poslucháčov historických odborov Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre, ale aj širšiu laickú verejnosť so súčasným stavom poznania historického vývoja významného územia Nitry a jej okolia v slovenských dejinách,“ uviedol Michal Holeščák z AÚ SAV v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM