Veronika Kalinová Rôzne

Deň koní na Deň detí: Zábava, nábor i otvorenie historickej jazdiarne v Národnom žrebčíne

Národný žrebčín v Topoľčiankach na Deň detí opäť otvoril brány stovkám návštevníkom. Konal sa tu zároveň i druhý ročník Dňa koní, čím sa skĺbili dve podujatia do jedného. Čo všetko bolo pre deti pripravené?

Ilustračný obrázok k článku Deň koní  na Deň detí: Zábava, nábor i otvorenie historickej jazdiarne v Národnom žrebčíne
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavným cieľom Dňa koní bolo priblížiť chov koní širokej verejnosti, ale predovšetkým deťom a mládeži, ktorí si mohli svoj deň vychutnať v príjemnom prostredí týchto ušľachtilých zvierat. Žrebčín v tento deň sprístupnil aj svoju historickú jazdiareň, v ktorej je ustajnených viac ako 60 koní všetkých chovaných plemien. Návštevníci si tak mohli pozrieť zástupcov piatich plemien, ktoré národný žrebčín chová.

„Tým sme aj určitou chovateľskou raritou, pretože máloktorý žrebčín chová takýto počet plemien. Pripravili sme aj verejné tréningy športových, drezúrnych a voltížnych koní. Pozrieť si môžu aj tréning klasickej topoľčianskej školy, ktorú robíme s lipicanmi,“ hovorí vedúci marketingu a plemennej knihy Národného žrebčína Topoľčianky Emil Kovalčík. Deti s rodičmi si tiež mohli vychutnať jazdu v koči ťahanom s lipicanmi, ale aj vzácnym karpatským plemenom huculom.

Konal sa i nábor pre deti

Súčasne s Dňom koní v žrebčíne prebiehal aj nábor do voltížneho oddelenia, v ktorom trénujú deti už od štyroch rokov. Podľa Kovalčíka sú práve podobné podujatia dobrou príležitosťou predstaviť krásu koní a priviesť k jazdeckému športu nových cvičencov. „Voltížne oddelenie je liahňou talentov a mnohí potom priamo z voltíže ‚presedlávajú‘ aj na iné odvetvia jazdeckého športu, ako je parkúr, drezúrne jazdenie či vytrvalostné jazdenie,“ vysvetľuje Kovalčík.

Žrebčín v Topoľčiankach bol založený v roku 1921. Dnes sa v jeho stajniach nachádza viac ako 550 kusov ušľachtilých koní z troch génových európskych zdrojov, teda lipican, hucul a shagya arab. Okrem toho sú tu aj kone plemien slovenský teplokrvník a arabský plnokrvník. Žrebčín v súčasnosti hospodári na 1 000 hektároch poľnohospodárskej pôdy a je jediným štátnym chovom koní na území Slovenska. Kone zo svojich chovov predáva do rôznych európskych krajín i do zámoria.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM