Veronika Kalinová Rôzne

Dávajte si pozor, chrípka je späť: Počet ochorení v kraji stúpol o skoro 40 percent

Počet ochorení na chrípku síce v minulých týždňoch klesol, no chrípka sa opäť do nášho kraja vracia ako bumerang. Chorobnosť chrípky zo dňa na deň narastá. V týchto dňoch dosiahla vysokých, skoro 40 percent.

Ilustračný obrázok k článku Dávajte si pozor, chrípka je späť: Počet ochorení v kraji stúpol o skoro 40 percent
Foto: Jozef Milan

Tento týždeň bol zaznamenaný opätovný nárast respiračných ochorení o 16,2 percenta oproti minulému týždňu. Spolu bolo hlásených až 7 597 prípadov. „Z toho na chrípku bolo hlásených 927 ochorení. Predstavuje to nárast chorobnosti chrípky a chrípke podobných ochorení o 38,1 percenta oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu,“ informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. Choroba najviac postihuje deti, od dojčenského veku až po 14-ročných adolescentov.

Neutíchajúci boj s chrípkou

Komplikácie s priebehom tohto ochorenia sa zaznamenalo u 247 osôb. Až 64 percent trpí zápalom prínosových dutín, 15,4 percent zápalov pľúc a 20,6 percent zápalov stredného ucha. Ochorenia tohto typu uviedlo na svojich ambulanciách 75 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 69 percent lekárov pre dospelých.

„Rýchlotestom v laboratóriách bol potvrdený v jednom prípade vírus chrípky typu A v Nových Zámkoch a jedenkrát vírus chrípky typu B v Zlatých Moravciach. Ochorenia majú sporadický charakter,“ uviedol Regionálny úrad. Proces vyučovania nebol pre nárast chorobnosti zatiaľ prerušený na žiadnej škole Nitrianskeho kraja.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM