Veronika Kalinová Samospráva

Ďalší kandidát na župana: Do boja o atraktívny flek vyráža aj Tomáš Galbavý

Exposlanec za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý v stredu oznámil, že bude v jesenných voľbách bojovať o kreslo predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. O podporu voličov sa bude uchádzať ako nezávislý kandidát.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší kandidát na župana: Do boja o atraktívny flek vyráža aj Tomáš Galbavý
Zdroj: TASR

„Štrnásť rokov som bol vo vrcholovej politike, pracoval som pre ľudí a chcem využiť svoje skúsenosti pre správu veci verejných ako občiansky delegát. Budem sa snažiť fundovane, poctivo a kompetentne vykonávať funkciu predsedu NSK,“ vysvetlil dôvody svojej kandidatúry Galbavý. Viac o svojom programe chce bude informovať na tlačovej konferencii koncom augusta. Poslanca budú podporovať strany SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, Nová väčšina – Dohoda, SMK a OKS.

Súťažiť bude poctivo

Svojím súperom Galbavý odkazuje, že chce súťažiť korektne, férovo a bez akýchkoľvek útokov. „Nie je mi to blízke a nebudem to robiť. Prvoradý je pre mňa volič a témy, ktoré budem ponúkať. Nitrianskemu kraju chcem po 12 rokoch priniesť zmenu,“ povedal na margo súčasného dlhoročného predsedu NSK Milana Belicu, ktorého podporuje vládny Smer-SD.

Svoj slogan Galbavý ešte nemá, ale už na ňom pracuje s poradným tímom. Už teraz však vie, že ním bude hlavne jeho tvár, skúsenosti a politická minulosť, za ktorú sa nehanbí. „Kampaň bude veľmi náročná. Vážim si, že sa na mojom mene zhodli stredopravé strany,“ povedal Galbavý.

Ďalšiu podporu uvíta

Podľa svojich slov uvíta aj podporu zo strany KDH, ktoré sa vyjadrí až po registrácii všetkých kandidátov. Kresťanskí demokrati uzavreli koaličnú dohodu v NSK so Smerom-SD, ale len na krajských poslancov. Belicu KDH nepodporuje. „Mám s nimi veľmi korektné vzťahy, spoločne sa nám podarilo poraziť mečiarizmus,“ odkázal Galbavý hnutiu Jána Figeľa. „Boli sme spolu v koalícii, mali sme korektnú spoluprácu. Nevylučujem podporu, ale rozhodne Krajská rada po 30. septembri,“ povedal pred časom na margo Galbavého podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. Ak ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, bude prebiehať druhé kolo volieb, ktoré by sa predbežne malo konať v sobotu 23. novembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM