Rastislav Búgel Samospráva

Cyklisti sa môžu tešiť: V kraji pribudne 300 km nových trás

Cykloturisti v Nitrianskom samosprávnom kraji majú v súčasnosti k dispozícii približne 750 kilometrov vyznačených cyklotrás. V budúcom roku by ich malo pribudnúť ďalších 300 kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti sa môžu tešiť: V kraji pribudne 300 km nových trás

K najkrajším patria cyklomagistrály v horskom prostredí okolo Považského Inovca či menej náročná Podunajská cyklomagistrála po hrádzi rieky Dunaj, ktorá však nie je dokončená na všetkých úsekoch. K vyhľadávaným cyklotrasám patria aj obnovené Požitavské cyklotrasy a Veľký okruh Termál z obce Podhájska do okolitých obcí v dĺžke 55 kilometrov.

Na roky 2014 až 2015 má kraj prepracovaný systém značenia cyklotrás v niekoľkých ucelených etapách. V prvej etape pôjde o rekognoskáciu, zjednodušenú dokumentáciu a povoľovacie konanie, v druhej o výrobu prvkov cykloznačenia a v tretej etape o realizáciu obnovy existujúcich cyklotrás a značenie nových cyklotrás. „V tomto roku má kraj v pláne rekognoskovať, legalizovať a spracovať zjednodušenú dokumentáciu na 240 kilometroch nových cyklotrás. V druhej etape dá vyrobiť 74 cyklosmerovníkov a 324 sád cyklosmeroviek, tri cyklopoludníky a dve nové logá. V tretej etape bude vyznačených 148 kilometrov nových cyklotrás, ktoré v tomto roku pribudnú,“ informovala hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová. Existujúce značenie bude obnovené na 20 kilometroch cyklotrás, 53 kilometrov bude tvoriť preznačenie existujúcich cyklotrás. V budúcom roku by v rámci tých istých etáp malo pribudnúť 158 kilometrov nových cyklotrás, čím by celková dĺžka cyklotrás v NSK dosiahla 1056 kilometrov.

Okrem značenia cyklotrás po existujúcich komunikáciách Nitriansky samosprávny kraj pracuje od roku 2012 aj na projekte Cyklistický chodník Nitra – Vráble – Podhájska v dĺžke 38 kilometrov. „Ide o vybudovanie asfaltového chodníka v dĺžke zhruba 20 kilometrov a vyznačenie cyklotrás v celkovej dĺžke 38 kilometrov, ako i vybudovanie oddychových zón a požičovne bicyklov,“ informovala Prekopová. V súčasnom období kraj pripravuje rozšírenie projektovej dokumentácie na územné rozhodnutie o úsek Vráble – Podhájska a zaradenie stavby do Rozvojového programu priorít verejných prác. „Celkový rozpočet projektu je viac ako 6 miliónov eur, preto sa o finančné prostriedky budeme uchádzať aj zo zdrojov EÚ a zo štátneho rozpočtu určeného na rozvoj cyklotrás,“ potvrdila Prekopová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM