Richard Pročka Kultúra

Čo s rozbehnutým projektom?

Náučný turistický chodník bol vybudovaný z iniciatívy Klubu slovenských turistov. Zostane po zmene vedenia tento prospešný krok voči mestu a jeho turistickému rozvoju bez pomoci?

Vznik náučného chodníka inicioval vtedajší predseda Klubu slovenských turistov Ľudovít Chládek. Podklady pomáhali vytvoriť Marián Tomajko a Imrich Finta. Jeho otvorenie prebehlo v roku 2004 a jeho výstavbu financovalo mesto. Chodník programovo začína a končí na strategickom mieste neďaleko zlatomoravskej autobusovej stanice. Jeho úlohou je previesť turistov mestom bez akejkoľvek sprievodcovskej pomoci tak, aby videli to najzaujímavejšie a aby sa chodníkom vrátili na miesto, kde prechádzku začali. Turisti sa tak môžu oboznámiť s dejinami mesta, kaštieľom, súsoším Golgoty, mauzóleom Migazziovcov, župným domom či miestom, kam Janko Kráľ rád chodil na „chladené“ a kus reči s priateľmi. Okrem informácií o pamiatkach a pamätihodnostiach mesta informačné tabule na jednotlivých stanoviskách odkazujú na prírodné pomery, turistické zaujímavosti, kultúrne a historické pamiatky celého regiónu. Tabúľ bolo pôvodne desať. V súčasnosti ich je vďaka vandalom menej a tie čo zostali, odolávajú ich neustálim útokom.

Pred troma rokmi bol náučný chodník opravený naposledy. Odvety sa na ňom opäť podpísal čas a ruky neznámych. S obnovou by podľa slov Ľudovíta Chládka malo pomôcť mesto. Navyše vidí v náučnom chodníku aj ďalšiu perspektívu. Tabule by sa mohli na existujúcej trase doplniť o ďalšie zastavenia a samotný chodník by mohol pokračovať až na kalváriu sv. Anny. Možnosti sú naozaj veľké. Ich rozvoj však závisí aj na podpore magistrátu nášho mesta.

tnch
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM