Adriana Blahová Iné športy

Čiernokľačianska Pyxida privítala bežeckých nadšencov!

Krásne nedeľné počasie prialo rekreačným i profesionálnym bežcom. Súťažili už na 18. ročníku Behu Čiernokľačianskej Pyxidy.

V dedine majú tieto preteky dlhoročnú tradíciu a tešia sa veľkej obľube. Súťažili bežci z celého Slovenska. Práve tento rok sa prihlásilo najviac záujemcov vôbec, až 124. Najstarší bol 73-ročný Jozef Sedláček z Bolerázu.

„História hovorí o tom, že v našej obci sa našla takzvaná šperkovnica s názvom pyxida a na počesť tohto nálezu vznikol Beh Čiernokľačianskej Pyxidy,“ vysvetľuje starosta Čiernych Kľačian, Milan Švec. Doobeda pretekali deti v jednotlivých vekových kategóriách. Hlavný beh odštartoval o dvanástej, a to dvomi rôznymi trasami – 5 a 15 km. „Hlavná trasa vedie z Čiernych Kľačian do Nemčinian. Nemčiňany, Malé Vozokany, z Malých Vozokán do Veľkých Vozokán a znovu cieľ v Čiernych Kľačanoch,“ opisuje trať starosta Milan Švec. Víťazom dlhšieho okruhu sa stal Imrich Magyar, ktorý dobehol do cieľa s pomerne veľkým náskokom. Rekord pyxidy 45 minút však nebol prekonaný. Druhý v hlavnej kategórii na 15 km dobehol Michal Kulich, tretí bol ****domáci Michal Čaladík.

Video: Ján Suchodolinský

Čiernokľačianska Pyxida privítala bežeckých nadšencov!
1
Galéria
Pyxida_beh
40
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM