Peter Klimant Samospráva

Chýbajúce vodorovné značenie spôsobuje problémy: Dočkajú sa vodiči zmeny?

Problém s parkovaním hlásia obyvatelia Hviezdoslavovej. Chýba tu vodorovné dopravné značenie, ktoré by celú vec vraj mohlo vyriešiť. Dočkajú sa ho?

Ilustračný obrázok k článku Chýbajúce vodorovné značenie spôsobuje problémy: Dočkajú sa vodiči zmeny?
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Chýbajúce vodorovné značenie trápi Zlatomoravčanov. Jeho absencia vraj spôsobuje nemalé problémy s parkovaním na Hviezdoslavovej 8 – 14. Na problém upozornila Zlatomoravčanka Zuzana prostredníctvom služby Odkaz pre starostu.

Nesprávne parkovanie

„Vozidlá tu pravidelne parkujú tak, že sa plytvá parkovacím miestom. Vždy by tam zaparkovalo minimálne o tri-štyri vozidlá viacej. Potom vodiči parkujú pred kotolňou a pozdĺžne cesty k miestnej škôlke,“ napísala Zuzana. Ako ďalej vo svojom podnete uviedla, vodorovné značenie na parkovisku pri bytovke a pri okrajoch miestnych komunikácií by problém s parkovaním vraj mohlo vyriešiť.

Jej názor zdieľa i Zlatomoravčan Peter. „Myslím si, že vyznačenie parkovacích miest vodorovným značením je dobrý nápad, no mesto by tento problém malo riešiť komplexne na všetkých parkoviskách pri bytových domoch v meste,“ vyjadril sa v diskusii Odkazu pre starostu.

Mesto o probléme vie

Podľa vyjadrenia mesta sa kompetentní ľudia zaoberajú problematikou riešenia statickej dopravy na celom území Moraviec už dlhšiu dobu. Všetko je vraj ale podmienené finančnými možnosťami mestského rozpočtu. Emil Hudák, referent dopravy a technických činností mesta, pritom priznal, že situácia s parkovaním pred spomínanou bytovkou, ale i v iných lokalitách mesta, je neúnosná. Problém však vraj spôsobujú aj samotní vodiči, ktorí podľa jeho vyjadrenia často nesprávne parkujú, čím porušujú zákon.

„Mesto Zlaté Moravce hľadá rôzne možnosti budovania nových parkovacích miest. Ale nakoľko sú obmedzené priestorové a finančné možnosti, nie je to jednoduché. Ďalej z dôvodu už uvedených obmedzených priestorových a finančných možností Mesto Zlaté Moravce k zlepšeniu tejto situácie k zvýšeniu parkovacej kapacity pripravuje postupne podľa finančných možností mesta dokumentáciu riešenia statickej dopravy na sídliskách v rámci celého mesta, kde príde k zásadným zmenám v doprave podľa zaťaženosti jednotlivých ulíc motorovými vozidlami a to tak, že na jednotlivých uliciach navrhne jednosmernú premávku s parkovaním pozdĺžnym, šikmým, resp. kolmým, čím sa zvýši kapacita parkovacích miest a budú hlavne vytvorené podmienky na parkovanie motorových vozidiel v zmysle zákona,“ informoval Emil Hudák.

Možno na budúci rok

Jednosmernou organizáciou dopravy by sa podľa Hudáka zvýšila najmä bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Okrem toho by sa takto malo aj zlegalizovať doterajšie nezákonné státie vozidiel pri okrajoch na komunikáciách.

V tohtoročnom rozpočte však nie sú vyčlenené peniaze na realizáciu zvislého a vodorovného dopravného značenia. „Touto problematikou s možnosťou návrhu finančných prostriedkov na rok 2017 sa budeme zaoberať na Komisii dopravy a správy miestnych komunikácií,“ dodal Hudák.

Môže vás zaujímať:

Zmena v mestskom zastupiteľstve: Na poslaneckú stoličku zasadne Marián Tomajko

Dobrá správa pre chodcov: Lávku cez Žitavu čaká veľká rekonštrukcia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM