Peter Klimant Rôzne

Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Moraviec zadarmo nazbierať?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Zlatomoravčania. Ak ju chcete nájsť, stačí sa poobzerať vo svojom okolí. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Viete, kde si ju v okolí Moraviec zadarmo nazbierať?
Foto: Viktória Botošová

Baza čierna je krík, ktorý u nás v tomto období nájdete rásť na viacerých miestach. Okolie púta svojou rozkvitnutou voňavou korunou, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch. Používa sa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Z bazy sa navyše dajú pripraviť chutné špeciality, napríklad veľmi dobrý bazový šumivý nápoj.

„V piatich litroch prevarenej vody rozpustíme pol kilogramu cukru, po vychladnutí nalejeme do veľkej sklened fľaše, pridáme päť odstopkovaných rozkvitnutých bazových kvetov, na kolieska nakrájaný citrón, uzatvoríme a odložíme na týždeň na slnečné miesto. Keď začne nápoj šumieť, scedíme ho do fliaš, odložíme do chladničky a do týždňa spotrebujeme,“ prezradil svoj recept Ivan Klbik z Topoľčianok.

Pán Klbik si bazu pestuje priamo na svojej záhrade, tak za ňou ďaleko chodiť nemusí. Napriek tomu pozná dve lokality, kde ju zaručene nájdete. „Veľmi veľa bazy a pekné prostredie na fotenie je pri majeri Breziny na pravej strane smerom od vodnej nádrže Žikava na Breziny,“ povedal Klbik. Okrem toho podľa neho kvitne aj v topoľčianskom parku, presnejšie za labuťami hore pod lesíkom.

Viete aj vy o nejakej lokalite v okolí Zlatých Moraviec, kde tento zdravý zázrak rastie, alebo poznáte zaujímavý recept s využitím bazy? Dajte nám vedieť na našom facebooku, alebo píšte na klimant@global24.sk.

Čítajte tiež:

Ako najplepšie vyrobiť domáci sirup z bazy

Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Foto: ilustračné

Baza čierna: Na týchto miestach si ju môžete natrhať
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM