Kristína Striešková Rôzne

Chov poštových holubov ako šport

Počuli ste už o chove poštových holubov ako športovej disciplíne? Mnohí z nás sa netaja touto neobvyklou záľubou. Je však náročná na výcvik holubov a ich samotný chov a starostlivosť.

Chov poštových holubov je založený hlavne na športovej činnosti. Je náročný, no pre mnohých je koníčkom a záľubou. Poštové holuby lietajú na tratiach od 100 do 1200 km a to tri mesiace ročne. Závody sa začínajú 1. mája a trvajú do konca júla. Každý holub má svoj čip, ktorého zariadenia majú majitelia pripnuté k „holubníku“, a keď holub pristane na svojom obydlí, Types ( čipové zariadenie) okamžite zaznamená jeho časový údaj, a aj miesto odletu. Samozrejme, za dobre zaletený závod dostane majiteľ najlepšieho poštového holuba ocenenie. Holubári sa špecializujú chovom poštových holubov zamerané na krátke, stredné, dlhé alebo univerzálne trate. Chov náročný hlavne z dôvodu každoročného liečenia, očkovania a podávania tabliet proti rôznym ochoreniam. Toto všetko sa robí hlavne preto, aby bol holub stopercentne pripravený na závod.

Určite si mnohí z vás kladú otázku: Ako je možné, že priletia naspäť domov, aj keď sú vzdialení stovky kilometrov? Na jednoduchú otázku, jednoduchá odpoveď. Poštové holuby na takéto závody trénujú, no hlavnou prioritou je dobrý zdravotný stav a kŕmenie . Tréningy pred závodom prebiehajú tak, že každý deň oblietavajú svoj „holubník“ až kým im majiteľ nedá zelenú, že môžu sadnúť. Potom ich vypustia na nejakú vzdialenejšiu trať a čakajú, za aký čas priletia domov. Vraví sa, že „holubník“ vysiela vlny, ktoré dávajú holubom signály na miesto ich domovu. Keď majú letci svoj niekoľko mesačný tréning úspešne za sebou, sú pripravení na závod.

Tradíciou býva každoročná oblastná výstava poštových holubov, ktorá sa 17.decembra už po druhý rok konala v Športovej hale v Žitavanoch. Účelom je vybranie, ocenenie a posúdenie dobrých letcov na celoštátnu výstavu v počte kusov 18, ktorý reprezentujú našu oblasť v rámci Slovenska. Výstavu organizovala Základná organizácia Žitavany, ktorá patrí pod Oblastné združenie chovateľov poštových holubov Levice. Na obecnom úrade v Žitavanoch máva pravidelné schôdze. Z celoštátnej výstavy tohto roku v Nitre skončilo oblastné združenie Levice na obdivuhodnom 5. mieste.

Sixtína Ferencová

Vystava_holubov
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM