Rôzne Správy

Chirurgia v zlatomoraveckej nemocnici: S akými diagnózami prichádzajú pacienti?

Aké chirurgické problémy trápia Zlatomoravčanov najčastejšie? Prehovoril primár chirurgie zlatomoraveckej nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Chirurgia v zlatomoraveckej nemocnici: S akými diagnózami prichádzajú pacienti?
Zdroj: Nemocnica Zlaté Moravce

Nemocnica Zlaté Moravce, člen skupiny AGEL, zabezpečuje aj chirurgickú starostlivosť pre širokú spádovú oblasť. V roku 2019 tu bolo hospitalizovaných 1 381 pacientov, z toho 600 žien a 781 mužov. Plánovaných hospitalizácií bolo 623, ich počet prevýšili akútne hospitalizácie, ktorých bolo 758.

„Chirurgické oddelenie pracuje na jednej ošetrovacej jednotke s počtom lôžok 18. Pod neho spadajú aj odborné ambulancie, a to chirurgická, ambulancia úrazovej chirurgie, ortopedická ambulancia a novootvorená poradňa pre nehojace sa rany a stómie,“ informuje nemocnica.

Na oddelení sú i externí odborníci

Na chirurgickom oddelení sa o pacientov stará sedem lekárov s potrebnou kvalifikáciou a odbornosťou, z toho štyria lekári pracujú na znížené pracovné úväzky. Okrem toho na chirurgii pracuje 8 zdravotných sestier, 6 inštrumentárok, 5 sanitárov, 2 praktické sestry a 6 pomocníc.

„Operačné výkony chodia vykonávať aj kvalifikovaní externí lekári, ktorí sa zameriavajú na operačné výkony v odbore mamológia, cievna chirurgia a všeobecná chirurgia. V minulom roku zrealizovali spolu 870 operačných výkonov, čo predstavuje viac ako 72 operácií mesačne. Tento rok v januári to bolo už 56 operácií,“ dodáva vedenie nemocnice.

Problémy pacientov

Na oddelenie chirurgie prichádzajú pacienti s rôznymi problémami. O tom, aké sú tie najčastejšie, prehovoril primár chirurgie Jozef Hanzel.

"Najčastejšie diagnózy, ktoré v rámci nášho oddelenia liečime, sú akútne zápaly a úrazové zmeny v oblasti brucha a končatín, cievne postihnutie dolných končatín, teda kŕčové žily a hernie,“ vysvetľuje primár Hanzel.

Zákroky, ktoré podľa jeho slov vykonávajú v najväčšej miere, sú laparoskopické operácie, ako napríklad hernioplastiky, operácie hemoroidov, laparoskopické operácie žlčníka a operácie slepého čreva.

Výnimočné nie sú ani kozmetické riešenia znamienok a bradavíc, laparoskopické operácie jednoduchých prietrží, slabinových, pupočných a brušných, operácie konečníka, prsníkov, varixov a v neposlednom rade traumatologické a ortopedické operácie.

Z ortopedických operácií sú podľa slov primára najčastejšie vykonávané artroskopické operácie v oblasti kolena, ramena, lakťa, zápästia.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Na foto: Jozef Hanzel

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM