Veronika Kalinová Kultúra

Chalani zo zlatomoravskej skupiny P.A.S.: Sme každý iný, ale spolu nám to ladí

Pred tromi rokmi sa Peťo, Tibor, Martin a Rumo rozhodli, že rozšíria zlatomoravskú hudobnú scénu. Založili si skupinu s názvom P.A.S., čím sa dali sa na neľahkú cestu hudobníkov z malého mesta. Ich snaha sa však oplatila – chalani sa nestratili, aktívne tvoria a kreujú v štýle alternatívneho rocku.

Ilustračný obrázok k článku Chalani zo zlatomoravskej skupiny P.A.S.: Sme každý iný, ale spolu nám to ladí
Zdroj: Dnes24.sk

Skupinu P.A.S. sme navštívili v ich skúšobni pod Mestským strediskom kultúry a športu, kde sa pravidelne stretávajú a hudobne nezaháľajú. Chalani nám porozprávali o svojich začiatkoch. Každý z nich bol členom inej, dnes už neexistujúcej skupiny. Peter, alebo aj Morgen, bol členom niekdajšej skupiny Pray for me, Rumo prišiel z Agónie a najmladší člen Tibi zo Stresu. Zo začiatočných písmen bývalých mien kapiel vznikol názov P.A.S. Zmena v kapele priniesla aj zmenu štýlu, zvuku a celkového zamerania skupiny. Kapela sa hlási k alternatívnemu rocku, hoci sa netají tým, že prešli viacerými hudobnými štýlmi.

Nedávno natočili aj nový klip

Kapela hľadá inšpiráciu v kvalitnej muzike. Morgen (35) je fanúšikov najmä starej gitarovej hudby a bigbítového zvuku. „Mám rád staré gitary, určite žiaden počítačový zvuk. Mojím vzorom je Beatles, Sex Pistols, ale obdivujem napríklad aj Tomáša Slobodu z Le Payaca,“ povedal. Bubeník Martin (31) vyhradený štýl nemá, pre neho musí byť hudba hlavne kvalitná s osobitým zvukom: „Od klasiky po metal, hlavne nech je to dobré.

Od hudobných vzorov a inšpirácií sme prešli k ich vlastnej hudbe. Kapela P.A.S. má na konte 30 vlastných singlov a 2 klipy. Posledný videoklip vyšiel na konci mája k pesničke Šťastný deň. Speváka, gitaristu a spolutextára Tibora (25) inšpiruje k tvorbe textov sám život. „Môj život a moje problémy, v ktorých sa môže každý nájsť, pretože tieto pocity prežíva väčšina z nás,“ povedal Tibor. K tvorbe textov sa hlási aj spevák a gitarista Morgen, ktorý sa snaží do textov vkladať aj skrytý či viacvýznamový kontext. Vo svojej podstate sa chalani snažia ľudí hlavne zabaviť a poriadne vyskákať pri koncertoch.

Koncerty a úspechy kapely

Čo sa týka koncertov, kapele sa v poslednom čase darí. „Celkom sa to rozbehlo,“ stručne a výstižne opísal situáciu basgitarista a spevák Rumo (29). Kapela koncertuje v Zlatých Moravciach i okolí. Najďalej sa dostali do Bardejova, kde robili predskokana kapele Smola a hrušky.

Chalanom sa podarilo i nahrávať v profesionálnom štúdiu, keď nahrávali futbalovú hymnu pre ViOn. Text k piesni im napísal Nitran Milan Hodál, ktorý napríklad napísal text aj pre skupinu Gladiátor. Sympaťákov zo skupiny P.A.S. môžete najbližšie vidieť v sobotu 3. augusta na MEGA DANCE OPEN AIR FESTIVAL 2013 LINE UP, kde to určite roztočia. Prajeme im dobrý zvuk a hľadisko plné roztancovaných fanúšikov.

Viac o kapele sa dočítate na ich stránke tu. Pozrite sa aj na ich najnovší videoklip v našej videogalérii.

P.A.S. - Šťastný deň
1
Galéria
Na skúške s kapelou P.A.S.
11
Galéria
Foto: Veronika Kalinová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM