Veronika Kalinová Rôzne

Ceny za med môžu pre nepriaznivú jar stúpnuť až o 30%. Čo na to miestny včelár?

Kým minuloročná sezóna bola pre včelárov priemerná až podpriemerná, tohtoročnú včelársku jar označujú mnohí včelári za katastrofálnu. Ak bude pretrvávať doterajší, pre včelstvá nepriaznivý stav, ceny medu môžu stúpnuť až o 30 percent.

Ilustračný obrázok k článku Ceny za med môžu pre nepriaznivú jar stúpnuť až o 30%. Čo na to miestny včelár?
Zdroj: Dnes24.sk

Včelári očakávajú znášky z lipy, slnečnice a lesné medy a dúfajú, že keď bola zlá jar, leto a jeseň budú pre znášky dobré. „Každý včelár žije v symbióze s prírodou, a preto každý prírodný extrém, akým boli tohtoročné jarné mrazy, mu a jeho včelám narobia starosti a problémy. Súčasné ceny medu sa pohybujú na úrovni päť až sedem eur za kilogram,“ skonštatoval Milan Janco s tým, že nepriaznivé podmienky môžu jeho cenu zdvihnúť až nad deväť eur za kilogram.

Situácia v našom okrese

Opýtali sme sa včelára, ktorý vlastní rozľahlú včelnicu pod Veľkým Tribečom, pri obci Zlatno, ako vníma on tohtoročnú sezónu. „Je pravda, že celé vegetačné obdobie je posunuté, a preto sa včelám tento rok akosi nedarí. Na druhej strane môžem povedať, že ja príliš veľkú katastrofu nevidím, je to robota so živým materiálom a prírode sa rozkázať nedá,“ povedal pozitívne naladený včelár Marián (54) zo Zlatna.

Stúpnu ceny medu?

Zaujímalo nás, či stúpnu ceny za med oproti minulému roku. „Ja teraz neplánujem zvýšiť ceny. Zatiaľ sa zdá, že vzhľadom na počasie bude medu dosť, aj keď sa dá predpokladať, že ho nebude príliš,“ uviedol zlatňanský včelár, ktorý dokonca získal i medzinárodné ocenenie za najlepší kvetový med v Bulharsku. „Nevylučujem však možnosť, že ceny navýšim o nejaké to euro, ale to sa uvidí časom.“

Včelári to nemajú ľahké

Vo všeobecnosti štát síce prispieva slovenským včelárom na nákup včelárskej technológie, dáva i dotáciu na opeľovanie, no pomoc je tak malá, že včelár ak nepredá med, má veľký problém zazimovať včelstvá a včeláriť na ďalší rok. „Včelári cítia zvýšenú požiadavku na predaj kvalitného medu, ktorý je priamo od včelára a ktorý môžu predávať formou predaja z dvora, z domu, alebo z včelnice, ako aj na miestnom trhovisku. Takto sa dostávajú naše kvalitné medy priamo k zákazníkovi a začína sa napĺňať to včelárske, že každá rodina by mala mať svojho včelára, ktorého pozná a od ktorého nakupuje med. Dôvera a osobný kontakt je najlepšia záruka kvality medu,“ uzavrel Janco.

Zdroj: tasr / Global 24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM