Kultúra

Centrum mesta bolo pod paľbou: Rekonštrukcia bojov v Zlatých Moravciach, VIDEO

Cez víkend sa v centre Zlatých Moraviec konala veľká akcia. Oslávili sme výročie oslobodenia od Nacistov. Diváci mohli vidieť rekonštrukciu historických bojov.

Zdroj: YouTube.com

V sobotu 23. marca sme v našom meste oslávili 74. výročie oslobodenia od Nacistov. Pri tejto príležitosti sa v centre Moraviec uskutočnila rekonštrukcia historických bojov, o ktorú sa postarali Ozbrojené sily Slovenskej republiky a Klub vojenskej histórie Nitra.

Ako vyzerali zrekonštruované boje si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

Podujatia sa zúčastnil aj minister obrany SR. Peter Gajdoš (SNS). "Vysoko oceňujem tieto podujatia, pretože nás prinútia zamyslieť sa nad tým, že nepísanými synonymami slova vojna sú smrť, krutosť a utrpenie. Na to nesmieme nikdy zabúdať, pretože ako sa hovorí – národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený k tomu, aby sa zapakovala,“ povedal na slávnosti.

Oslobodenie mesta

Okres Zlaté Moravce začali spojenci oslobodzovať 26. marca 1945. Išlo o 53. armádu II. ukrajinského frontu maršala Malinovského. Táto armáda pri oslobodzovaní kooperovala s 1. rumunskou armádou, ktorej velil generál Anatasije. Mesto Zlaté Moravce bolo definitívne oslobodené dňa 28. marca 1945 o 11:00 hod.

Celý okres bol oslobodený o dva dni neskôr. Na pamiatku týchto udalostí bol pri moste cez Žitavu postavený pomník v tvare sviečky, ktorá mala pripomínať večné svetlo, aby ani nasledujúce generácie nezabudli na svojich osloboditeľov. Neskôr bol tento pomník nahradený sochou partizána.

Rekonštrukcia historických bojov v Zlatých Moravciach
20
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM