Lucia Lauková Správy

Bytové domy na Misionárskej ulici: Mesto sa ich pokúsi znova predať

Radnica sa opäť pokúsi predať bytové domy na Misionárskej ulici. Zopakujú verejnú súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Bytové domy na Misionárskej ulici: Mesto sa ich pokúsi znova predať
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska radnica zopakuje obchodnú verejnú súťaž, prostredníctvom ktorej sa po druhý raz pokúsi predať bytové domy na Misionárskej ulici.

Do prvého kola súťaže sa zapojil iba jediný záujemca. Ten navyše ponúkol sumu hlboko pod cenou, ktorú za budovy určil znalecký posudok.

Z celkového komplexu pozostávajúceho zo siedmich domov chcel magistrát ešte vlani v decembri predať tri objekty na Misionárskej ulici 7, 9 a 11. Z výťažku z predaja potom plánoval zrekonštruovať zvyšné budovy, ktoré by zostali vo vlastníctve mesta. Celý komplex donedávna slúžil ako domy opatrovateľskej služby, v ktorých boli nájomné byty pre starých a zdravotne postihnutých občanov. Výstavba týchto bytových domov bola ukončená v roku 1929, v rámci súboru stavby takzvaných Krajinských domkov. Všetky stoja v pamiatkovej zóne a v minulosti boli vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku.

Zlý stav pamiatok

Dlhodobo sú vo veľmi zlom technickom stave, ktorý si vyžaduje okamžitú rekonštrukciu všetkých domov i bytov. Cena stavebných prác pri obnove a oprave kultúrnej pamiatky je však taká vysoká, že magistrát na ňu vo svojom rozpočte už niekoľko rokov nevie nájsť peniaze.

Iba jediný záujemca

Podmienky súťaže mesto nastavilo tak, aby bytové domy slúžili aj naďalej na bývanie. Cenu predávaných objektov určil znalecký posudok na sumu 584 243,75 eura bez DPH. Záujem o kúpu budov napokon prejavila iba jedna súkromná spoločnosť. Tá chcela za bytové domy zaplatiť sumu, ktorá nie je ani polovicou z ceny určenej znaleckým posudkom. Nitriansky primátor Jozef Dvonč preto súťaž zrušil. „Bola zverejnená minimálna cena a tá platí pre uchádzačov, ktorí do takejto súťaže idú. Pokiaľ ponúknu nižšiu cenu, výberová komisia s tým v prvom kole nemôže súhlasiť, to je úplne normálne. Ja som podpisom túto súťaž zrušil a predpokladám, že prijmeme nové podmienky pre vypísanie druhej verejnej obchodnej súťaže,“ uviedol Dvonč.

Nereálna cena v starom posudku

Mestský poslanec Ján Greššo v tejto súvislosti zdôraznil, že pri ďalšom pokuse mesta predať svoj nepotrebný majetok treba nastaviť podmienky súťaže reálne a stanoviť cenu nehnuteľnosti v súlade s jej súčasným technickým stavom. „Chcem poukázať na to, že predávať majetok, na základe päť rokov starého znaleckého posudku, je vysoko neštandardné. Do súťaže bol prihlásený jeden súťažný návrh súkromnej obchodnej spoločnosti. Obsahoval sumu 240 000. Pred­pokladám, že tento návrh vychádza aj zo skutkového stavu budov, ako aj z popisu predmetu predaja uvedeného v súťažných podmienkach,“ uviedol Greššo.

Nový znalecký posudok

Ako upozornil, rekonštrukcia budov v zmysle požiadaviek Krajského pamiatkového úradu (KPÚ), bude stáť nemalé finančné prostriedky. Pri obnove bude potrebná výmena strešnej krytiny, oprava krovu, nová elektroinštalácia, omietky, zdravotechnika, vnútorné rozvody, obklady, maľby, dlážky, dvere a okná. KPÚ môže požadovať aj vykonanie architektonicko-historického výskumu a spracovanie projektovej dokumentácie. „Súťaž s neprimerane vysokou cenou neumožní predať nehnuteľnosť, ktorú mesto nepotrebuje. Potom nedokážeme naplniť ani tú časť príjmov, ktoré majú pritiecť do rozpočtu z predaja prebytočného majetku,“ skonštatoval Greššo. Na jeho návrh preto mesto nechá vypracovať nový znalecký posudok na budovy na Misionárskej ulici a ďalšie kolo verejnej obchodnej súťaže už bude obsahovať aktualizovanú cenu bytových domov.

Môže vás zaujímať:

Radnica chce predať časť budov na Misionárskej: Peniaze by mali putovať na rekonštrukciu zvyšných domov

Čo bude s chátrajúcimi budovami na Misonárskej? Mesto stále nemá riešenie

Bytové domy na Misionárskej ulici
28
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM