Rôzne

Búrlivá noc na Požitaví: TAKTO sa blýskalo nad Topoľčiankami, VIDEO

V noci z nedele na pondelok sa nad Zlatými Moravcami a širokým okolím prehnala poriadna búrka. Lovci bleskov si prišli na svoje.

Ilustračný obrázok k článku Búrlivá noc na Požitaví: TAKTO sa blýskalo nad Topoľčiankami, VIDEO
Zdroj: TASR

Západné Slovensko takúto „búrkovú noc“ ešte tento rok nezažilo. V noci z nedele na pondelok sa našim územím prehnali 4 búrkové vlny. Prichádzali od Maďarska a priniesli so sebou okrem bleskov aj početné prívalové zrážky.

„K 5:00 spadlo najviac zrážok v Lehote pri Nitre, a to až takmer 70 mm. Druhý najvýraznejší zrážkový úhrn zaznamenala zrážkomerná stanice SHMÚ v Siladiciach a to 68,4 mm. Na ďalších miestach spadlo od 50 do 60 mm,“ píše portál imeteo.sk.

Extrémne búrky má na svedomí mimoriadne ohriate Jadranské more, ktoré nám ešte podobný scenár môže zopakovať. „Nad Jadranom dochádzalo vplyvom veľmi teplej povrchovej vody k silnému odparu. Tento teplý a vlhký vzduch teraz okolo tejto tlakovej níže prúdi cez Balkán až nad naše územie,“ vysvetlil portál.

Viacerí „lovci bleskov“ si túto príležitosť nenechali ujsť a striehli na najlepšie momenty. Pozrite si video natočené v dedinke Topoľčianky.

Foto: ilustračné

Búrka nad Topoľčiankami
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM