Peter Klimant Rôzne

Budúci vedátori sa stretnú neďaleko Moraviec: Zabojujú vo vrcholnej súťaži mladých fyzikov

Neďaleko Zlatých Moraviec sa stretnú najlepší mladí fyzici z celého Slovenska. V elektrárni Mochovce prebehne časť vrcholnej slovenskej súťaže vo fyzike.

Ilustračný obrázok k článku Budúci vedátori sa stretnú neďaleko Moraviec: Zabojujú vo vrcholnej súťaži mladých fyzikov
Zdroj: TASR

Celkovo 30 študentov zo všetkých krajov Slovenska sa stretne v Nitre na 56. ročníku celoštátneho kola Fyzikálnej olympiády kategórie A. Vrcholná súťaž mladých fyzikov, študentov stredných škôl do 20 rokov, sa uskutoční od 12. do 15. marca tohto roka. Zúčastnia sa ho študenti, ktorí dosiahli najlepšie výsledky v školskom a krajskom kole olympiády. Časť víťazov celoštátneho kola bude po absolvovaní ďalšej špeciálnej prípravy reprezentovať Slovensko na 48. Medzinárodnej olympiáde v Bombaji v Indii, informovala Michaela Reichelová z Katedry fyziky Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

V atómovej elektrárni

Zaujímavosťou tohtoročného celoštátneho kola je, že teoretická časť súťaže sa uskutoční v priestoroch Atómových elektrární Mochovce. Spojená bude s prehliadkou expozícií Energolandu a exkurziou do areálu elektrární. Riešenie experimentálnej úlohy sa uskutoční v laboratóriách Katedry fyziky Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

„Hlavným cieľom stretnutia mladých fyzikov je preveriť ich pripravenosť na reprezentáciu na medzinárodnom poli prostredníctvom riešenia náročných a zaujímavých teoretických problémov a experimentálnej úlohy. V súčasnom období formovania systému vzdelávania mládeže je potrebné klásť dôraz na technické a prírodovedné odbory, preto sú predmetové olympiády efektívnou a nezastupiteľnou formou rozvoja tvorivosti a motivácie žiakov pre profesijnú prípravu v uvedených odboroch,“ skonštatovala Reichelová.

Rok svetla

Rok 2015 bol vyhlásený za Medzinárodný rok svetla, preto sa organizátori aj prostredníctvom fyzikálnej olympiády chcú zapojiť do iniciatívy zvýšiť povedomie o dôležitosti a potrebe svetla. „Svetlo prinieslo revolúciu v medicíne, otvorilo možnosti komunikácie cez internet a svetelné technológie predstavujú riešenia globálnych výziev tiež v energetike, vzdelávaní či poľnohospodár­stve,“ povedala Reichelová.

Fyzikálna olympiáda má 56-ročnú tradíciu. Za tento čas vychovala množstvo úspešných vedcov pracujúcich po celom svete. Prostredníctvom fyzikálnej olympiády sa študenti môžu naučiť viac z fyziky, spoznať nových ľudí a tí najúspešnejší aj precestovať svet. Uvidia fyziku z iného pohľadu, ako ju vidia v škole, a získajú skúsenosti, ktoré im pomôžu ďalej sa uplatniť na vysokej škole a v živote.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM