Kristína Striešková Rôzne

Bronzový Lev bude obnovený!

Poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja schválili dotáciu na obnovu bronzového súsošia Leva v obci Veľké Vozokany v okrese Zlaté Moravce.

Kraj prispeje na záchranu národnej kultúrnej pamiatky sumou 2800 eur. Obec hľadá peniaze na opravu chátrajúceho súsošia niekoľko rokov. „Obávame sa, že sa nám Lev rozpadne pred očami,“ uviedla starostka Justína Pálková. Veľkovozokanský lev pritom patrí k najvzácnejším pamätníkom na Slovensku. Je jedinou monumentálnou pamiatkou z obdobia protitureckých bojov na Slovensku, ktorá dodnes pripomína prvé víťazstvo uhorského vojska nad Turkami na našom území. Lev podľa starostky Pálkovej symbolizuje krutosť bojov, ktoré sa odohrali v 17. storočí v Požitavskej kotline.

Bitka v roku 1652 medzi 4000 Turkami vedenými pašom Mustafom a 1300 kresťanmi, ktorých viedol novozámocký hradný kapitán gróf Adam Forgáč, trvala dva dni. Už v prvý deň vo večerných hodinách padli v boji aj štyria členovia rodiny Eszterházyovcov. Na počesť padlým dal ostrihomský veľprepošt Imrich Esterházy v roku 1734 postaviť kamenný obelisk. V roku 1896 sa rozhodla rodina Esterházyovcov poškodený obelisk nahradiť novým pomníkom. Autorom bronzového leva v obrannom postoji, ktorý prednou labou dlávi tureckú vojnovú zástavu, je sochár Vojtech Markup. Na štvorhrannom kamennom podstavci sa nachádza text v latinčine, ktorý pripomína hrdinstvo uhorského vojska.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM