Kristína Striešková Krimi

Boj radnice s krádežami: V uliciach chce hliadku Rómov!

Ako sme vás už informovali v článku z posledného rokovania mestského zastupiteľstva, mesto Zlaté Moravce plánuje zriadiť rómsku občiansku hliadku, ktorá by mala dozerať na poriadok v meste. Ako to vlastne bude fungovať?

Občianska hliadka bude dohliadať na zlepšovanie ochrany vlastníckych práv, verejného poriadku a dodržiavanie pravidiel občianskeho spolunažívania. Magistrát podal ešte v máji žiadosť na Úrad vlády, v súčasnosti je v štádiu schvaľovania. „Mesto tak reaguje na množenie sa hlavne menších deliktov, výtržníctva, drobných krádeží, fyzických napadnutí a podobne,“ informovala radnica. Výška požadovanej dotácie je 5026,45 eura, z ktorých päť percent zaplatí magistrát ako spolufinancovanie.

Na chod hliadky dvaja ľudia[/size][/co­lor]

Ak bude projekt úspešný, mesto zamestná na polovičný pracovný úväzok dvoch pracovníkov, ktorí budú tvoriť rómsku občiansku hliadku. //„Projektom sa rieši technické vybavenie zamestnancov hliadky. Ich mesačná odmena v hrubom bude predstavovať 200 eur. V roku 2012 budú mzdové prostriedky čerpané z peňazí rozpočtovaných pre projekt Protipovodňové opatrenia, ktorý v roku 2012 nebol realizovaný. Projekt zároveň dopĺňa aktivity Monitorovacieho kamerového systému mesta Zlaté Moravce, ktorý sa začal realizovať v roku 2011 ako chránená dielňa,“ //uvádza sa v dôvodovej správe mestského úradu.

Mesto sa okrem toho snaží spolupracovať s neprispôsobivými členmi rómskej komunity aj tým, že umožňuje odsúdeným odpracovať si svoj trest nútenej práce formou verejnoprospešných prác. „V súčasnosti mesto uzatvorilo dohodu s Okresným súdom Nitra pre odpracovanie si trestu s ôsmimi odsúdenými. Vychádzajúc z rokovania s Okresným súdom v Nitre je predpoklad nárastu realizácie výkonu trestu povinných prác mesačne o 20 odsúdených,“ konštatuje sa v správe mestského úradu.

Súvisiace články: [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.137493_Pos­lanci-opat-rokovali:-Pozrite-si-to-najdolezitejsie---]Poslanci opäť rokovali: Pozrite si to najdôležitejši­e…[/link]

moravce24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM