Kultúra

Bohatá výzdoba i sladké maškrty: Ako v minulosti slávila Vianoce naša šľachta?

Zlatomoravecké Mestské múzeum si pre nás počas adventu aj tento rok pripravilo niečo špeciálne. Čaká nás zaujímavá výstava, na ktorej zistíme, ako v minulosti sviatkovala vyššia spoločnosť.

Ilustračný obrázok k článku Bohatá výzdoba i sladké maškrty: Ako v minulosti slávila Vianoce naša šľachta?
Zdroj: TASR

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre pripravilo i tento rok výstavu s ukážkou vianočného stromčeka a štedrovečerného stolovania v minulosti. Tohtoročná však bude trošku iná.

Vianoce šľachty

V predchádza­júcich rokoch bolo možné vidieť stolovanie a vianočný stromček ľudových vrstiev. Tento rok ponúkneme nahliadnutie na štedrovečerné stolovanie a výzdobu vianočného stromčeka šľachty, ktorá vychádzala však spravidla z rovnakého kresťanského základu ako ľud,“ povedala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianské­ho múzea.

Výstavu bude dopĺňať audiovizuálna rekonštrukcia prípravy na Vianoce ľudových vrstiev v podaní SS Kolovrátok z Prílep, ktorý zároveň bude ukážkou rozdielnosti stolovania a výzdoby vianočného stromčeka. Výstava bude sprístupnená od 5. decembra a potrvá 11. januára 2017.

Bohate zdobený stromček i sladkosti

Šľachta podľa Packovej-Zahradárovej používala zo začiatku ako vianočný stromček araukáriu, neskôr jedľu a smrek, ktoré si nechala privážať zo svojich lesov. „Stromček bol umiestnený v salóne, alebo inej spoločenskej miestnosti na stole prikrytom obrusom. Zdobil sa horiacimi sviečkami, papierovými reťazami, kandizovaným ovocím, jablkami, orechmi, trvanlivým pečivom, najčastejšie medovníčkami,“ povedala.

Ako ďalej povedala, na vrchole bola figúrka anjela a pred ním stáli jasličky. Od 70. rokov 19. storočia dokonca pribudli k výzdobe i sklenené gule, rôzne reťaze z lesklých korálikov. „Začiatkom 20. storočia sa za začali objavovať i čokoládové kolekcie. Darčeky, ktorými sa obdarovávali predovšetkým deti, menej dospelí, sa ukladali na stôl, no neboli zabalené do papiera ako to robíme dnes,“ vysvetľuje Packová-Zahradárová.

Čo sa týka stolovania, śtedrovečerný stôl bo vraj prestretý obrusom, na ktorom boli poukladané rôzne druhy jedál – najmä varené, pečené a vyprážané rôzne druhy rýb, ktoré konzumovali s omáčkami, čerstvé, sušené a kandizované ovocie, trvanlivé pečivo, orechy, med a podobne.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM