Richard Pročka Kultúra

Bezpečnosť vyriešená na náš podnet

V októbri naša redakcia upozornila na nebezpečnú nástrahu historického mosta vedúceho cez riečku Žitava. Mesto urobilo nápravu.

Peší most cez rieku pri pamätníku SNP je historickou pamätihodnosťou nášho mesta. Bol vybudovaný v 19. storočí s využitím liatych prefabrikovaných dielcov tvoriacich zábradlie v historizujúcom štýle. Rozhodne však ako pamiatka nevyzerá a okrem zanedbaného vzhľadu bol donedávna aj veľmi nebezpečný. Obzvlášť pre naše deti. Historické zábradlie sa na „staromestskej“ strane riečky roky nenapájalo na pás nábrežného zábradlia a tak na tomto mieste vznikal nebezpečný otvorený priestor. Ak by v neprehľadnej chvíli ktokoľvek cez tento nezabezpečený priestor padol do koryta rieky, čakal by ho niekoľkometrový pád a plytká voda. Pri páde ho navyše mohlo vážne ohroziť aj oplechované vodovodné potrubie v susedstve mosta.

Na podnet občanov mesta sme na vec upozornili mestský úrad a ten začal vo veci konať. Ako sa pre nás vyjadril prednosta mesta Ján Jamrich: „Na danú skutočnosť som ihneď reagoval pridelením danej pripomienky zodpovednému pracovníkovi pánovi Emilovi Hudákovi z Oddelenia výstavby a komunálnych služieb. Pán Hudák okamžite reagoval zorganizovaním obhliadky daného miesta s vedúcim prevádzky Technických služieb mesta Zlaté Moravce, pánom Vladimírom Vargom…“

Ďalej dodal, že „ pracovník MsÚ a TSm obhliadku zrealizovali dňa 28.10.2011. Uvedenú skutočnosť potvrdila a odporučila riešiť aj Komisia dopravy na svojom zasadnutí dňa 2. 11. 2011, kde bol prítomný aj riaditeľ TSm Zlaté Moravce pán Ing. Latika. V nasledujúci deň na operatívnej rannej porade v TSm bol vydaný príkaz na základnú, najnutnejšiu opravu predmetného zábradlia, ktorá sa aj dňa 3.11.2011 zre­alizovala.“

Bezpečnosť je teda zaistená. Škoda, že až na podnet médií. Každopádne môžeme byť radi, že aj napriek tomu, že zaistenie nebezpečného priestoru v bezprostrednej blízkosti mosta nie je dva krát estetické, je aspoň funkčné. Veríme, že most sa už čoskoro dočká aj citlivej rekonštrukcie.

mostik
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM