Peter Klimant Rôzne

Betónový strašiak v Moravciach: Kedy sa s ruinou na Staničnej začne niečo diať?

Betónový strašiak na Staničnej ulici je dlhodobým tŕňom v oku viacerých Zlatomoravčanov. Nachádza sa priamo v obytnej zóne. Kedy sa s touto opachou začne niečo robiť?

Ilustračný obrázok k článku Betónový strašiak v Moravciach: Kedy sa s ruinou na Staničnej začne niečo diať?
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Chátrajúci skelet dvojpodlažnej budovy dlhé roky kole zrak ľuďom na Staničnej ulici. V okolí sa povaľuje kopa odpadkov, oplotenie budovy je plné dier, čo často využívajú deti, ktoré sa na toto miesto chodia hrať. Budova je postavená hneď vedľa činžiakov, takže miestni z nej nemajú veľkú radosť.

„To je niečo strašné. Dokedy sa niekomu niečo nestane, dovtedy to takto bude. Je tam špina, zgerba a nikto s tým nič nerobí,“ sťažuje sa pani Oľga Ševceová, ktorá býva neďaleko.

Mesto nič nezmôže

Mesto má však ruky zviazané a s budovou nemôže robiť vôbec nič. „Nakoľko ide o súkromný objekt a súkromný pozemok, Mesto Zlaté Moravce ani jeho zamestnanci nie sú oprávnení do neho vstúpiť. Povinnosť zabezpečiť objekt tak, aby neohrozoval životy a zdravie, je na pleciach vlastníka,“ povedala hovorkyňa mesta Mária Vozárová

Vlastníka sme kontaktovali, aby sa k celej veci vyjadril, no do požadovaného termínu nám odpovede na naše otázky neposlal.

Predali ju za tri milióny

Budova v minulosti patrila mestu. To ju získalo do vlastníctva pri prechode majetku zo štátu na obce v roku 1991 ako rozostavanú stavbu Združeného objektu občianskej vybavenosti na sídlisku Zlatňanka. Podľa hovorkyne mesta bola budova určená na maloobchod, služby a reštauračné zariadenie.

„Mesto na dobudovanie tohto objektu však nemalo finančné zdroje, preto mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí dňa 28.9.1995 schválilo odpredaj tejto rozostavanej stavby a prislúchajúcich pozemkov za 3 milióny korún,“ povedala hovorkyňa mesta.

Primátorka je optimistická

Podľa slov Vozárovej sa však ani novému majiteľovi nepodarilo svoj investičný zámer zrealizovať a budova preto i naďalej špatí naše mesto.

Na zlatomoraveckej radnici však neklesajú na duchu a veria, že problém sa vyriešiť podarí. „Pani primátorka majiteľa tejto stavby považuje za veľmi seriózneho človeka a už v minulosti túžila po tom, aby bola táto budova dostavaná alebo odstránená, verí, že spoločnými silami a dohodou o jej osude, sa to čo najskôr podarí,“ dodala hovorkyňa mesta. Presnejší dátum, kedy sa mesto pustí do rokovaní s majiteľom , nám však neprezradila.

Betónová opacha na Staničnej ulici je dlhodobo tŕňom v oku Zlatomoravčanov
4
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM