Tlačové správy

Auto zachvátili plamene: Andrej z horiaceho pekla vytiahol ťažko zraneného chlapca

Stačí chvíľka nepozornosti a tragédia je na svete. V krízovej situácii sa ako pravý hrdina zachoval iba 15-ročný Andrej. Z horiaceho auta vytiahol vážne zraneného chlapca.

Ilustračný obrázok k článku Auto zachvátili plamene: Andrej z horiaceho pekla vytiahol ťažko zraneného chlapca
Zdroj: Detskycin.sk

Aj deti konajú doslova hrdinské skutky, ktoré si zaslúžia byť ocenené. Na to poukazuje projekt Detský čin roka, ktorého jubilejný 20. ročník prebieha pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Projekt Detský čin roka je školský projekt zameraný na netradičnú formu etickej výchovy. Deti sa učia porozumieť realite cez skúsenosti ich rovesníkov. Vďaka skutočným príbehom majú možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť môže mať rôzne podoby.

Počas doterajších 20 rokov fungovania projektu sa do neho zapojilo viac ako 1 600 000 detí z celého Slovenska.

Skutok mladých hrdinov

Za dobré skutky detí môžu deti aj verejnosť hlasovať v ôsmich kategóriách.

V jednej z nich, v kategórii Záchrana ľudského života, sú nominovaní aj Andrej a Alexander zo Sľažian.

Príbeh s názvom „Andrej zachránil kamaráta z horiaceho auta“ opisuje hrdinský čin Andreja Vaňa a Alexandra Nekoranca.

Auto zachvátili plamene

Partia kamarátov sa na bicykloch vybrala do neďalekej obce. Onedlho k nim prišiel kamarát jedného z chlapcov. Jeden z partie si s ním napokon sadol do auta. Volal aj ostatných dvoch, no tí sa k nim nepridali.

„Keď sa vracali potme domov na bicykloch, tak videli nejaké svetlo. Keďže už bola tma, tak si svietili a cestu nahrávali na mobil. Čím išli bližšie, tak bolo svetlo väčšie a už videli len horiace auto. Vtom na nich v tme vybehol jeden z kamarátov, bol celý krvavý a dezorientovaný, padla veta: „Havarovali sme a on je asi mŕtvy“. Auto čím ďalej, tým viac horelo a Ado to nevzdal," píše sa v dramatickom príbehu partie mladých chlapcov.

Dvere horiaceho auta nešli otvoriť a Andrej do nich v snahe o odblokovanie začal kopať. „Nakoniec sa mu podarilo cez zadné dvere dostať do auta. Chlapec v aute bol v bezvedomí. Ado mu kričal „Bojuj, musíme sa odtiaľto dostať, bojuj, bojuj, lebo tu zhoríme.“ Po chvíli trápenia ho vytiahol z auta a keďže chlapec horel, tak ho hasil holými rukami," pokračuje opis udalostí.

Roztrieštená lebka

Alexander neváhal a zavolala záchranku. Napokon chlapec, ktorého vytiahli z horiaceho auta, zastonal. Mladíci sa tak uistili, že je nažive.

„Chlapec v aute mal roztrieštenú lebku a bol v umelom spánku, teraz je po dlhej a náročnej operácii, tak dúfame, že všetko dobre dopadne. Všetci sme Andrejkovi vďační, že takto hrdinsky a rozvážne konal, keď bol aj on v ohrození a aj keď je to ešte dieťa, pätnásťročné. Andrej zachránil Andreja. Je to frajer," píše sa v príbehu, ktorý je v kategórii Záchrana ľudského života nominovaný na Detský čin roka.

Podporiť mladého hrdinu Andreja a jeho kamaráta Alexandra môžete hlasom priamo TU.

PR – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM