Kristína Striešková Rôzne

Audit odhalil účtovné chyby a porušenia zákona

Účtovná závierka Mesta Zlaté Moravce neposkytuje pravdivý a verný obraz finančnej situácie ku koncu minulého roka a výsledok hospodárenia k tomuto dátumu nie je v súlade so zákonom o účtovníctve.

Uvádza sa to v správe z auditu, ktorý bol v máji realizovaný na zlatomoravskom magistráte a vo všetkých príspevkových organizáciách mesta. Audítor spomenul viaceré nedostatky, o ktorých súčasný primátor Peter Lednár viackrát hovoril ako o nášľapných mínach po bývalom vedení mesta. Ide napríklad o nehnuteľnosti, ktoré sú už dlhšie obdobie používané, no neboli skolaudované, ani zaradené do majetku mesta. K takým patrí napríklad zrekonštruované námestie Andreja Hlinku, technológia zimného štadióna, rekultivácia skládky komunálneho odpadu, ihrisko centra voľného času a ďalší majetok v celkovej výške 1.250.000 eur.
Audítor tiež zistil, že magistrát vôbec nemá v účtovníctve evidovaný všetok svoj majetok. Ide o Klub dôchodcov i Veľký mestský park, ktorý mesto nemá ani na liste vlastníctva. Zlá situácia je aj v zbere komunálneho odpadu. „Pri zabezpečení zberu, zvozu a skládkovania komunálneho odpadu je potrebné upozorniť na zanedbaný a v niektorých prípadoch nefunkčný vozový park, s priemerným vekom vozidiel 24 rokov. Je potrebné spracovať plán zvážania komunálneho odpadu, doriešiť rekultiváciu starej skládky, ako aj technické a finančné zabezpečenie súčasne prevádzkovanej etapy skládky a zároveň prehodnotiť výšku ceny za zvoz a uskladnenie odpadu,“ uvádza sa v audite.

Ten upozorňuje aj na skutočnosť, že mesto eviduje vysoké zostatky pohľadávok z daňových a nedaňových príjmov v celkovej výške 744.000 eur. „K pohľadávkam po splatnosti viac ako rok neboli tvorené opravné položky. Premlčané pohľadávky neboli odpisované. Tieto skutočnosti by sa premietli do výsledku hospodárenia a mesto by skončilo ešte vo väčšej strate,“ upozorňuje audítor. K ďalším zisteným nedostatkom v hospodárení mesta patrí aj skutočnosť, že magistrát nefakturoval v mestskej časti Prílepy dodávky vody pre súkromných odberateľov. Za roky 2008 až 2010 tak prišla mestská pokladnica o 36.679,40 eura.
Audítor tiež mestu odporučil, aby prehodnotil spôsob ďalšieho fungovania súčasných príspevkových organizácií, z ktorých napríklad Službyt a mestská nemocnica porušujú zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy, pretože nespĺňajú kritériá príspevkových organizácií. Zároveň odporučil magistrátu „prípadné transformácie ostatných príspevkových organizácií z dôvodu ich nehospodárnosti, s potenciálnou možnosťou zlúčenia do jednej alebo dvoch“.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM