Martin Valenta Rôzne

Asi dve miliardy kresťanov budú sláviť Vianoce

Približne dve miliardy kresťanov vo svete budú v dňoch 24. a 25. decembra sláviť sviatky pokoja a lásky - Vianoce. Pripomenú si narodenie Ježiša Krista v Betleheme, čo podľa kresťanského chápania znamená vtelenie Boha, jeho vstup do dejín ľudí, ktorý

Slávnosť Narodenia Pána je popri Veľkej noci a Turícach najväčším kresťanským sviatkom. V súčasnosti sú Vianoce aj najobľúbenejším sviatkom.

Presný dátum narodenia Ježiša Krista asi pred 2000 rokmi nie je známy. Biblický základ Vianoc možno nájsť v evanjeliu podľa Lukáša, ktorý ako jediný z evanjelistov zaznamenáva príbeh o narodení Ježiša.

Ježiš sa narodil v Betleheme (hebrejsky Dom chleba) asi 8 kilometrov južne od Jeruzalema. Kvôli sčítaniu obyvateľstva tam prišiel Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou a tam sa podľa tradície v jaskyni za mestom narodil Ježiš. Správu o narodení mesiáša dostali od anjelov najprv pastieri. V meste Betleheme stojí asi od 4. storočia Bazilika Narodenia Pána, jedna z najvýraznejších chrámových stavieb z čias Konštantína Veľkého.

Slávenie narodenia Ježiša dňa 25. decembra je po prvý raz historicky doložené v roku 336 v Ríme. Spočiatku sa v tento deň slávil aj sviatok klaňania sa Troch kráľov, ktorý neskôr preložili na 6. januára. Podľa niektorých historikov cirkev tento termín zvolila vedome, aby dala nový význam pohanskému sviatku narodenia neporaziteľného Boha slnka, ktorý zaviedli rímski cisári. Zástancovia „výpočtovej hypotézy“ sú toho názoru, že termín 25. december sa vypočítal od 25. marca – sviatku Zvestovania Pána, kedy archanjel Gabriel zvestoval Márii, že bude Kristovou matkou.

Na základe rozdielnych tradícií kresťania rôznych cirkví slávia Vianoce v rozličných termínoch. Katolíci, protestantské cirkvi a časť pravoslávnych slávia Vianoce 25. decembra podľa gregoriánskeho kalendára, zatiaľ čo iná časť pravoslávnych cirkví, vrátane pravoslávnych na Slovensku, sa rozhodla pre slávenie podľa juliánskeho kalendára – 6. januára.

Juliánskym kalendárom sa riadi napríklad pravoslávna cirkev v Jeruzaleme, Rusku, Srbsku, Poľsku, Česku, na Slovensku, na Ukrajine, v Gruzínsku, ako i niektoré staré východné cirkvi.

Pravoslávne cirkvi Carihradu, Alexandrie, Rumunska, Bulharska, Grécka a sýrsko-pravoslávna cirkev používajú gregoriánsky kalendár.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM