Kristína Striešková Rôzne

Armstrong a Aldrin sa vrátili na Zem vďaka improvizácii

Na oblohe je veľa zaujímavostí, ktoré môžeme pozorovať voľným okom. Ťažko však rozoznáte satelit od hviezdy. A čo sú v skutočnosti tie škvrny či kruhy v blízkosti Slnka? Pristálo Apollo 11 naozaj na Mesiaci? Marián Šabo (23) objasní aj tieto „vesmírn

Aj bez ďalekohľadu je toho mnoho, čo možno sledovať na oblohe. Ide hlavne o javy ako zatmenia Slnka (aj keď nás v najbližšej dobe čakajú len čiastočné) a Mesiaca, vzájomné konjunkcie (priblíženia) a zákryty planét. Príležitostne sa objaví aj nejaká jasnejšia kométa, meteorický roj či dokonca polárna žiara. Pekné môžu byť aj denné sledovania tzv. halových javov, ktoré vznikajú v našej atmosfére a môžeme ich vidieť ako dúhovo sfarbené kruhy, škvrny či stĺpy v blízkosti Slnka alebo Mesiaca. Zaujímavé sú aj pozorovania satelitov, niektoré ako Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) sú veľmi jasné, iné vrhajú svetelné záblesky či lietajú v blízkych formáciách (ľudia si ich často mýlia s UFOm).

„Osobne za svoje najkrajšie pozorovacie zážitky považujem napríklad sledovanie prechodu Venuše cez Slnečný disk v roku 2004, denný zákryt Venuše Mesiacom v roku 2007 či pozorovanie veľmi jasného meteoru (jasnejšieho ako Mesiac v splne) z roku 2004,“ prezrádza Marián. Úžasné bolo tiež sledovanie kométy McNaught (2007). „Tá už nebola len slabý hmlistý fliačik na oblohe, ako bežne vidieť väčšinu komét, ale skutočná, jasná vlasatica. Zo Slovenska ju bolo vidieť len krátko. Nehovorilo sa o tom ani v médiách a som asi jeden z mala ľudí, ktorý mal to šťastie. Nedávno som tiež pozoroval spájanie raketoplánu Discovery s ISS, to tiež stálo za to.“ Objavili sa rôzne konšpiračné teórie spochybňujúce pristátie Apolla 11 na Mesiaci. Mnohé z nich tvrdili, že aspekty mesačného programu boli sfalšované. Marián k tejto problematike povedal svoje.// „Musím sa priznať, že v začiatkoch môjho objavovania vesmíru som bol zarytým zástancom tejto konšpiračnej teórie. No ako som sa začal kozmonautikou a konkrétne misiou Apollo bližšie zaoberať, zistil som, že misiu na Mesiac nebolo možné sfalšovať a že argumenty konšpiračných teoretikov sú podoprené buď veľmi chabo alebo vôbec.“//

Otázkou však je, či naozaj v programe Apollo bolo všetko úplne tak, ako sa oficiálne predpokladá. „Napríklad až pred niekoľkými rokmi vysvitlo, že pri prvej misii na Mesiac mali astronauti Armstrong a Aldrin problémy s návratom na Zem a len vďaka improvizácii sa im to podarilo,“ vysvetľuje Marián. Je otázne prečo to bolo celé roky tajené. Podľa Mariána je možné, že niektoré aspekty misie Apollo 11 boli spojené aj s vojenským výskumom a niektoré veci v tomto ohľade ešte čakajú na svoje odhalenie. //„Každopádne treba podobné konšpiračné teórie brať s veľkou rezervou, pretože väčšinou pramenia z nevedomosti a neinformovanosti. Podobne je na tom aj absurdná teória, že Gagarin nebol prvým človekom vo vesmíre. Tá je hádam ešte menej podporená argumentmi ako tá o sfalšovaní pristátia na Mesiaci,“ //dodáva Marián s úsmevom.

**V najbližšom článku sa bude Marián venovať všetkému, čo môže ohroziť Zem a či to možno predvídať. **

Foto: 1–2: Konjukcie Mesiaca a Venuše. 3–4: Zábery z denného zákrytu Venuše Mesiacom r. 2007. 5–7: Zábery halových javov, tzv. „bočných sĺnk“. 8: Detail halového javu, tzv. „parhélium“. 9: Detail záberu hviezdokopy Plejády.

Autor textu: Adriana Blahová Autor foto: Marián Šabo

marian vesmir II
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM