Veronika Kalinová Kultúra

Arborétum ožije krásou európskych lesov: Milovníci prírody si prídu na svoje, a nielen tí...

Arborétum Mlyňany láka novou témou. Návštevníci si v priestoroch kaštieľa môžu pozrieť výstavu s názvom Lesy Európy a dozvedieť sa tak viac o vzniku, premenách a význame lesov v Európe. To však nie je všetko...

Ilustračný obrázok k článku Arborétum ožije krásou európskych lesov: Milovníci prírody si prídu na svoje, a nielen tí...
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava v Arboréte je zameraná na prezentáciu a zobrazenie pôvodných lesov Európy od severu až po stredomorskú oblasť.

Lesy aj živočíchy

„Výstava zahŕňa živočíchy a rastliny, ktoré sa v jednotlivých typoch lesoch nachádzajú. Jej súčasťou je aj model krajiny, na ktorom sú znázornené jednotlivé vegetačné pásma Európy,“ hovorí pracovníčka Arboréta Mlyňany SAV a predsedníčka občianskeho združenia Priateľ Arboréta Mlyňany Silvia Straková.

Ako ďalej Straková pripomína, výstavu vytvoril v Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch Ladislav Petrovič. „Teraz bude nainštalovaná až do 25. apríla u nás. Je zameraná predovšetkým na žiakov druhého stupňa základných škôl a na stredoškolákov. Pozrieť si ju však môže, samozrejme, každý návštevník Arboréta,“ vysvetľuje Straková.

Deti čakajú zábavné hry

Na výstave Lesy Európy nájdu žiaci i dospelí informácie o vzniku pôvodných typov európskych lesov a o tom, ako ich chrániť tak, aby sa v nich zachovali pôvodné živočíchy a rastliny.

„Uvidia tu podoby severských, zmiešaných aj stredomorských lesov spolu s ukážkami rastlín, zvierat a hmyzu. Sú tu banery zobrazujúce výškové stupne Slovenska, vývoj a funkciu lesov. Okrem výstavy a prednášok sú pre žiakov pripravené aj tvorivé dielne, na ktorých budú z prírodných materiálov vytvárať plagáty k téme výstavy. Pre menšie deti sú pripravené interaktívne hry či pexeso o živočíchoch a rastlinách,“ dodala na záver Straková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM