Kristína Striešková Rôzne

Ako sa darilo našim maturantom?

Počas včerajšieho a dnešného dňa si študenti posledných ročníkov vyskúšali svoje vedomosti. 13. a 14. marca prebiehali písomné maturity zo slovenského a cudzieho jazyka.

Tak, písomné maturity sú za nami. Určite si takto povzdychli už nie jedni študenti stredných škôl. Písomný monitor zo slovenského jazyka spolu s písaním slohovej práce si študenti naostro vyskúšali v utorok. Pri písaní slohu zo slovenčiny si dnes maturanti vyberali spomedzi štyroch tém: Na základe citátu Borisa Filana „Budeme sa prepadať od hanby, keď si spomenieme, na čo sme sa pozerali, čo sme čítali a čo sme počúvali“ mohli maturanti písať diskusný príspevok o súčasných hodnotách. Zamyslieť sa mohli v úvahe na tému „Výdobytky modernej techniky – ovládame my ich alebo ony nás?„. Na výber bol aj fiktívny beletrizovaný životopis "Som jednoducho smoliar“ a charakteristika personifikovanej vlastnosti „Nemám ju rád/rada, ale musím s ňou žiť“. Témy sa žrebovali pred 12.30hod. v Slovenskom rozhlase. Na napísanie slohu mali maturanti 2,5 hodiny a požadovaný rozsah bol 1,5 až 3 strany.

V stredu boli na rade písomné maturity z cudzích jazykov. Aj keď minulý rok ich sprevádzal údajný únik výsledkov testov na internet, tento rok prebehli bez problémov. Potvrdila to riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý maturity zabezpečuje, Romana Kanovská. Ústav tento rok sprísnil bezpečnostné opatrenia. „Posilnili sme externý dozor na školách, už sa nemohli učitelia navzájom dohodnúť, aby boli predsedami maturitných komisií vo vopred dohodnutých školách. Toto sme teraz nechali úplne v réžii krajských školských úradov, ktoré už neprihliadali na vzájomné dohody škôl, ako to bolo zvykom v minulosti," priblížila Kanovská.

Maturanti dnes 14. marca začali testom o 9.45 h, a to písaním eseje. Na rozdiel od slovenčiny, kde si volili medzi štyrmi témami, mali z cudzieho jazyka zadanú len jednu tému v každej úrovni. Žiaci, ktorí maturovali z nižšej úrovne B1, mali v rámci témy Moja škola napísať anglickému priateľovi list. V ňom majú opísať dve veci, ktoré sa mu na škole páčia a dve veci, ktoré by zmenili. Vyššia úroveň, z ktorej tento rok museli maturovať všetci gymnazisti, písala esej na tému Ideálna škola. Obe úrovne mali na vytvorenie eseje hodinu, pričom od vyššej úrovne sa vyžadoval väčší počet slov. Všetky jazyky mali zadanie témy na daných úrovniach rovnaké.

Maturanti, ktorí si vybrali aj matematiku, sa s ňou popasujú vo štvrtok (15.3.). Žiaci budú mať na test dve hodiny. Maturitný týždeň ukončia v piatok (16.3.) maďarčina a ukrajinský jazyk. Náhradné termíny písomných maturít sa uskutočnia 17. až 20. apríla. Termíny konania ústnej formy internej časti maturitnej skúšky v riadnom skúšobnom období budú **od 21. mája 2012 do 25. mája 2012. **

[color=#0000cc]Na prvé pocity z písomnej maturity sme sa opýtali študentov Strednej odbornej školy technickej (Calex):[/color] Ako si sa pripravoval na maturitu? ** „Ja mám päťročný odbor, to znamená, že sa pripravujem päť rokov. Jednoducho sa nebudem pripravovať posledný rok pretože ja sa učím ustavične." // **Aké si mal pocity dnes ráno? ** //„Normálne ako vždy. Vôbec som nebol v strese.„ **Čo myslíš, ako to dopadlo? „Dúfam, že dobre. Nemám z toho najlepší pocit, ale verím že to dopadlo dobre.“

Koľko času si venoval príprave na maturitnú skúšku? „Na maturitu som sa pripravoval posledný pol rok intenzívne každý deň.„ Aké sú tvoje pocity z písomnej časti? „Veľmi dobré, bol som pripravený a nemal som ani problémy s testom.“ **Na ústnu odpoveď sa tešíš? ** „Veľmi sa teším. Bude to zaujímavé."

Video vám prinesieme už čoskoro. Foto: čas.sk TASR

Ako sa darilo našim maturantom?
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM