Peter Klimant Rôzne

Ako oslovíte dievku z Hostí či chlapa z Viesky nad Žitavou? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!

Keď zo Zlatých Moraviec, tak Zlatomoravčan, keď z Loviec, tak Lovčan. Je to ale naozaj tak? Niektoré obyvateľské mená z obcí v našom okrese si mnohí z nás tak trochu zjednodušujú. Pozrite, ktoré možno komolíte i vy :)

Ilustračný obrázok k článku Ako oslovíte dievku z Hostí či chlapa z Viesky nad Žitavou? Pomenovania obyvateľov našich dedín ako hotový jazykolam!
Zdroj: Dnes24.sk

Obyvateľské mená sú mená odvodené od názvov obcí a miest a pomenúvajúce ich obyvateľov a obyvateľky. Nad menami obyvateľov známych obcí v našom okrese sa mnohí už ani nezamýšľame. O to prekvapivejší môže byť potom pohľad na jednu zo základných kodifikačných príručiek slovenského jazyka.

Pravidlá slovenského pravopisu (PSP), azda najznámejší slovník z dielne našich jazykovedcov, totiž ukotvuje i pravidlá tvorenia obyvateľských mien. Vychádza pritom zo zoznamu názvov miest a obcí na Slovensku a pri každom názve uvádza príslušné obyvateľské meno v mužskom i ženskom rode a tiež príslušné prídavné meno.

V zozname sa nevyskytujú skrátené živé hovorové ani nárečové podoby, ktoré sa používajú v bežnom jazykovom úze. No práve tie, podľa všetkého, v hovorovej reči používame najčastejšie. Pozrite si zopár príkladov.

Vieska nad Žitavou

Ako uvádzajú PSP, obyvateľa neďalekej Viesky nad Žitavou by sme mali správne nazvať Viešťan či Žitavskoviešťan, obyvateľku zase Viešťanka či Žitavskoviešťanka. Prídavné meno odvodené od názvu obce je viešťanský , no použiť sa môže aj žitavskoviešťanský.

Jednoduché a predsa komplikované

Podobne ako Vieska má dve varianty i ďalšia známa obec nášho okresu – Martin nad Žitavou. Tá prvá je celkom jednoduchá, obyvateľ Martinu nad Žitavou je jednoducho Martinčan, obyvateľka Martinčanka a prídavné meno martinský. Správna je však i druhá varianta, ktorá je trošku komplikovanejšia. Obyvateľ tejto dedinky môže byť označený aj ako Žitavskomartinčan, obyvateľka Žitavskomartinčanka a ako prídavné meno môžme po správnosti použiť i žitavskomar­tinský.

Veľkovozokanec

Pri neďalekej obci Veľké Vozokany sa iste mnohí z nás netrafia do správneho označenia obyvateľských mien. Správne by sme mali obyvateľa tejto obce nazvať Veľkovozokanec, obyvateľku Veľkovozokánka a príslušné prídavné meno píšeme bez spojovníka ako veľkovozokánsky.

V Nevidzanoch nie sú Nevidzančania

Keď sa vyberiete do neďalekých Nevidzian, domáceho neoslovujte Nevidzančan. Muž sa podľa Pravidiel slovenského pravopisu nazýva Nevidzanec a žena Nevidzianka. Pokiaľ chcete z tohto názvu vytvoriť prídavné meno, píše sa nevidziansky.

Hosťan a Hostianka

Obyvateľa dedinky Hostie často nazývame ako Hošťovčana, nie je to však správne. Ako uvádzajú PSP, obyvateľa Hostí by sme mali oslovovať ako Hosťana a obyvateľku ako Hostianku. Prídavné meno z tejto obce je hostiansky.

Na záver naše mesto

Naše okresné mesto príliš mozgy nepotrápi. Obyvateľ Zlatých Moraviec sa označuje ako Zlatomoravčan a ak ide o nežnejšie pohlavie, je to Zlatomoravčanka. Čo sa týka prídavného mena, drvivá väčšina z nás bežne používa staré známe – zlatomoravecký, po správnosti to však má byť zlatomoravský.

Môže vás zaujímať:

Pôvodné mená našich dedín vás dostanú: Tharaditz ešte ako tak, ale Hostie sú víťazom :)

Zbadáte tabuľu a hneď vám udrie do očí: 15 najzaujíma­vejších názvov západoslovenských ob­cí

Minulosť Moraviec očami mestskej kroniky: Aha, ako vzniklo meno nášho mesta!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM