Veronika Kalinová Krimi

Miernejšie tresty pre užívateľov drog? V boji za dekriminalizáciu marihuany sa pretriasa i alkohol

Šéf rezortu justície Tomáš Borec vidí podstatný rozdiel medzi drogovými dílermi a užívateľmi ľahkých drog. Podľa neho by trest nemal byť pre oboch rovnaký. Aktivisti za dekriminalizáciu marihuany dokonca žiadajú zákaz alkoholu.

Ilustračný obrázok k článku Miernejšie tresty pre užívateľov drog? V boji za dekriminalizáciu marihuany sa pretriasa i alkohol
Foto: Zuzana Jakubičková

Budú miernejšie tresty?

Podľa Boreca by sa malo trestanie spotrebiteľov drog zmierniť. „Nejde tu o to, že by sme chceli dílerov menej trestať či, nebodaj, púšťať na slobodu. Chceme, aby užívatelia ľahkých drog, prvospotrebitelia neboli tak drakonicky trestaní ako dnes. Je potrebné menej drakonicky trestať týchto malých spotrebiteľov ľahkých drog,“ vysvetlil Borec. Zdôraznil, že drogoví díleri oproti užívateľom drog v miernejší trest dúfať nemôžu. „Tí majú len jednu istotu, a to, že pôjdu do väzenia,“ uviedol Borec.

Minister zároveň načrtol, že sa budú konať isté zmeny v súvislosti s trestami za drogy. „Ministerstvo spravodlivosti chystá veľkú novelu Trestného zákona a poriadku, kde chceme trochu inak nastaviť aj to, akým spôsobom budú tie drogy merané, keď sa nájdu u spotrebiteľa alebo dílera,“ informoval. Mala by sa podľa neho riešiť kombinácia hmotnosti a koncentrácie drog. „Bude to ľahšie pochopiteľné aj pre tých, ktorí majú drogy pri sebe, či pôjdu natvrdo do väzenia, alebo budú ako spotrebitelia miernejšie trestaní,“ uzavrel.

Aktivisti idú na to inak

Podľa najnovších výskumov je alkohol nebezpečnejší než heroín či crack. Na toto tvrdenie sa odvolávajú aktivisti za dekriminalizáciu marihuany. Poslancov preto žiadajú, aby rovnaký zákaz platil aj na alkohol ako na marihuanu. „Nevieme si predstaviť lepší dôkaz ich kompetencií vyjadrovať sa k danej téme, ktorá sa dotýka života toľkých mladých aj dospelých občanov, než zasadením sa o zákon stavajúci bežne zneužívaný alkohol minimálne na roveň konope,“ uviedol Štefan Bakoš, hovorca občianskych združení dekriminalizácia.sk a RastaTata.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM