Rôzne

Aj na vašom balkóne sa môže zahniezdiť sokol: Podľa ochranárov sa nie je čoho obávať

Keď sa ľuďom na balkóne zahniezdi sokol, často nevedia, čo majú robiť. Podľa ochranárov z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS) sa však pri správnom postupe nie je čoho obávať.

Ilustračný obrázok k článku Aj na vašom balkóne sa môže zahniezdiť sokol: Podľa ochranárov sa nie je čoho obávať
Zdroj: TASR

„Hniezdenie okrídleného suseda je vždy fascinujúcim a navyše náučným predstavením pre celú rodinu,“ hovoria.

„Sokol na balkóne môže znamenať dočasné znečistenie vývržkami (nestráviteľnými zvyškami koristi ako srsť, perie či kosti) či trusom. Tieto nepríjemnosti sa dajú riešiť a ich dokonalou kompenzáciou sú mladé sokolíky, ktoré dospelý pár odchoval na vašom balkóne. Potrebujú len kľud, teda nebyť rušené,“ približuje Lucia Deutschová z RPS. Ľudia tiež môžu hniezdenie sokolov nahlásiť RPS a dostať sa tak do žrebovania o vecné ceny.

Ochranári tiež upozorňujú, že ak ľudia nájdu opustené mláďatá, nemali by ich nikam odnášať. Najlepšie je kontaktovať odborníka. „Ak nie sú zranené, treba im dopriať kľud, prípadne vyložiť na konár alebo múrik, mimo dosahu psov či mačiek, čo najbližšie k hniezdu, respektíve miestu nálezu,“ hovorí Deutschová.

Okrem nerušenia hniezdenia sokolov majú podľa RPS ľudia aj ďalšie spôsoby, ako prispieť k zvýšeniu pestrosti druhov vo svojom okolí. "Búdka s vhodnými parametrami pomôže dutinovým hniezdičom a v horúcich dňoch je vítanou pomocou čisté napájadlo. Ponuku potravy rozšírime i ponechaním časti záhrady bez kosenia, výsadbou a udržiavaním ovocných stromov či využívaním prírodných postupov na ochranu pred škodcami,“ hovorí Roman Slobodník z RPS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM