Kristína Striešková Rôzne

Advent pre katolíkov i evanjelikov

Zapálená prvá svieca na adventnom venci, symbolizujúca začiatok adventu - duchovnej prípravy kresťanov na slávenie Vianoc, fialová farba chrámového rúcha charakterizujú atmosféru dnešnej prvej adventnej nedele v katolíckych kostoloch.

Na mnohých miestach kňazi požehnávajú adventné vence, ktoré si priniesli veriaci. Prvú sviečku na adventnom venci ľudia zapaľujú aj v domácnostiach či nemocniciach a domovoch sociálnych služieb. Začalo sa obdobie zamyslení, modlitieb a pokánia. V katolíckej cirkvi je prvá adventná nedeľa aj začiatkom nového liturgického roka. Dnes sa koná v katolíckych kostoloch aj tradičná celocirkevná zbierka na charitu. Adventné obdobie má dva rozmery. Je to duchovná príprava na slávenie sviatkov Narodenia Pána – Vianoce. Zároveň sa v tomto čase myseľ veriaceho človeka viac upriamuje aj na očakávaný druhý príchod Ježiša Krista na konci vekov. Je to teda obdobie nábožného a radostného očakávania.

Aj v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) je dnešná prvá adventná nedeľa začiatkom duchovnej prípravy na slávenia sviatku Narodenia Pána a takisto nového cirkevného roka. V chrámoch i v domácnostiach veriaci zapaľujú prvú sviečku na adventnom venci, ktorý je symbolom štyroch adventných nedieľ. Chrámové rúcho v tomto období je fialové. Napriek všetkému chaosu a predvianočnému zhonu by si veriaci v čase adventu mali uvedomiť, čo je pre nich dôležité, a prehodnotiť svoje priority. Popri nákupoch by si mali nájsť čas aj na vnútornú duchovnú obnovu a zamýšľať sa nad významom terajšieho obdobia vo svetle Božieho slova. Uvedomiť si, že Boh je na ceste k nám.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM