Adriana Blahová Rôzne

Každý desiaty človek má choré obličky: Nepodceňujme to

Pandemický nárast ochorenia obličiek v celom svete bol v r.2006 podnetom pre Medzinárodnú nefrologickú spoločnosť na vyhlásenie Svetového dňa obličiek. Ide o celosvetovú zdravotnú kampaň, ku ktorej sa 2. marcový štvrtok pripájajú národné spoločnosti vrátane Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Každý desiaty človek má choré obličky: Nepodceňujme to
Zdroj: Webnoviny.sk

Najčastejšou príčinou zlyhania tohto obličiek je cukrovka 2. typu ,ktorou trpí až 90% diabetikov a hypertenzia. Cieľom tohtoročného Svetového dňa obličiek je preto upozorniť laickú a odbornú verejnosť na súvislosť medzi diabetom ,hypertenziou a obličkovou nedostatočnosťou. O to viac, že výskyt diabetu má neustále rastúci trend.

Každý desiaty človek má choré obličky. Je našou snahou upozorniť verejnosť na uvedomenie si významu obličiek a uistiť ju, že aj keď sú chronické ochorenia obličiek bežné a nebezpečné, zároveň sú liečiteľné. Rozvoj ochorenia z prvého štádia až do zlyhania obličiek trvá niekoľko rokov. Pokiaľ sa však zachytí a cukrovka a vysoký tlak krvi sa správne lieči, nemusí dôjsť k zlyhaniu obličiek.

Ochorenie obličiek je o to zradnejšie, že v začiatočnom štádiu vôbec nebolí. Až v pokročilejšom štádiu sa objavia nešpecifické príznaky ako je napríklad častejšie močenie, strata chuti do jedla, vracanie, nauzea, ospalosť, opuchy rúk alebo nôh, stmavnutie pokožky, svalové kŕče, pocit svrbenia či stuhnutia. Laik nedokáže posúdiť, že sú to symptómy ochorenia obličiek. Je to však dôvod ,aby zašiel za svojim ošetrujúcim lekárom a dal si zmerať tlak krvi a urobiť jednoduché laboratórne testy. Ak sa ochorenie obličiek včas zistí, lekári ho dokážu zastaviť a v niektorých prípadoch aj vyliečiť, a tým predísť dialýze či transplantácii.

Každý jedinec by si mal uvedomiť význam obličiek pre zdravý život a urobiť maximum pre zníženie výskytu ochorenia a z nich vyplývajúcich dôsledkov.

V Nemocnici Zlaté Moravce už pôsobí súkromné nefrologicko-dialyzačné centrum, ktoré Vám poskytne odborné vyšetrenie obličiek. Cieľom je včasný záchyt ochorenia obličiek ,prevencia a liečba odborným lekárom-nefrológom.

MUDr.Dagmar Radimáková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM