Richard Pročka Kultúra

114-ročná dychovka po 49-krát

To , že obec Hostie praskala vo švíkoch, je dôkazom, že dychovka stále žije a baví ľudí bez rozdielu.

Ani extrémne horúčavy neodradili nadšencov dychovej hudby od návštevy obce Hostie, z ktorej sa 10. júla od 14:00 hodiny ozývala hudba a spev. Na Festivale dychovej hudby hostila domáca kapela Hostianka dychovky z blízkeho okolia, aj z českého Starého Hrozenkova.

Dôkazom úspechov 114 rokov existujúcej dychovky Hostianka je vlastný CD nosič „Láska moja láska“ a asi 40 vystúpení ročne. Festival sa konal už po 49. krát a okrem iného zaplneným amfiteátrom dokázal svoju aktuálnosť. Azda najpozitívnejším je fakt, že aj na strane dychových kapiel aj na strane publika bolo vidieť veľa mladých ľudí. Na miesto čestných hostí si zasadol predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica, riaditeľka Krajského osvetového strediska v Nitre Daniela Gundová a Anton Ižold, správca farnosti v Topoľčiankach. V rámci programu si zaslúžené ocenenie prevzali aj najstarší, ktorí výraznou mierou prispeli k rozvoju domácej dychovky.

//„Pre mladých, ale aj starších, je to predsa odkaz našich predkov a ten si my ako národ, ale aj ako obec zachovávame.“ //prehlásil starosta obce Peter Štepiansky. Na tohtoročnom festivale sa predstavili dychové hudby Hrozenčané zo Starého Hrozenkova (ČR), Vozokanka z Veľkých Vozokan, Bučianka z Bučian, Obyčanka z Obýc a domáca Hostianka.

Obec Hostie všetkých pozýva už 24. júla na svoj Folklórny festival a rovnako na Súťaž vo varení guláša 6. augusta. 28. júla obec navštívi Jadranka.

114-ročná dychovka po 49-krát
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM