Richard Pročka Rôzne

Zníženie platu primátora? Lednár rozhodnutie vetoval

Zastupiteľstvo minulý mesiac znížilo primátorov plat o pomerne veľkú čiastku. Peter Lednár však uznesenie nepodpísal pre jeho nezákonnosť. Z uznesenia totiž podľa neho nie je jasné, komu a kedy chcú poslanci vlastne znížiť plat.

Pôvodne sa na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva mal primátorský plat zo zákona zdvihnúť z pôvodných 3 240 eur na sumu 3 312 eur. Poslanci však prišli s nečakaným rozhodnutím skresať cifru na základnú čiastku 1 989 eur. Primátor Peter Lednár uznesenie vetoval.

Hoci majú na takýto krok poslanci zo zákona právo, paradoxne k nemu nepristúpili zákonne. Tak to aspoň vo svojom zdôvodnení píše sám primátor. Problémom je najmä forma uznesenia, v ktorej napríklad absentuje dátum účinnosti uznesenia či presnejšie určenie primátora, ktorému prerokovali plat. Rovnako vraj nie je v poriadku ani to, že poslanci svoje rozhodnutie naformuloval nesprávne. Plat nemôžu primátorovi „určiť“, môžu ho len „prerokovať“.

Hoci sa môžu zdať niektoré výhrady malicherné, primátor upozorňuje na právnu napadnuteľnosť takejto neúplnej a nesprávnej formy uznesenia. Rovnako zdôraznil fakt, že za zle a nezákonne naformulované uznesenie nesie po podpise vinu on. „ …v plnej miere nesiem zodpovednosť nielen za všetky moje rozhodnutia, ale v konečnom dôsledku aj za rozhodnutia mestského zastupiteľstva, ktoré ako kolektívny orgán nie je nositeľom zodpovednosti,“ píše v odôvodnení primátor.

Chybou poslancov hlasujúcich za zníženie platu bolo i to, že primátor od nich nedostal žiadne oficiálne zdôvodnenie tohto rozhodnutia. Podľa informácií, ktoré uvádza vo svojej správe, tak neurobili ani po rokovaní a to až do samotného rozhodnutia primátora schválené uznesenie nepodpísať.

Poslanci si vyžiadali mimoriadne zastupiteľstvo, ktoré je mestský úrad zo zákona povinný zvolať do pätnástich dní. Na ňom sa uvidí, či prerokujú vrátené uznesenie ešte raz a to v správnej a zákonnej forme.

[color=#ff0000]­Súvisiace články

[link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.132703_Do­vod-znizenia-platu?-Pracovny-vykon---]Dôvod zníženia platu? Pracovný výkon…[/link] [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.132410_Pri­mator-prisiel-o-peniaze,–za-sluzby-zaplatime-viac]Primátor prišiel o peniaze, za služby zaplatíme viac[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM