Rôzne

Zlatomoravecké múzeum slávi tento rok výročie: Od jeho vzniku uplynulo 120 rokov

Už je tomu 120 rokov, čo bolo verejnosti sprístupnené Tekovské múzeum, predchodca Mestského múzea v Zlatých Moravciach. Ako sa postupom času menilo?

Ilustračný obrázok k článku Zlatomoravecké múzeum slávi tento rok výročie: Od jeho vzniku uplynulo 120 rokov
Zdroj: Dnes24.sk

V závere 19. storočia bolo takpovediac v móde zakladať nové múzeá. Na území dnešného Slovenska ich v tomto čase vzniklo hneď niekolko. Medzi nimi aj Tekovské múzeum v Zlatých Moravciach, predchodca súčasného Mestského múzea. Založené bolo presne 12. mája 1896 pri príležitosti tisícročného jubilea Uhorska.

Múzeum ovplyvnili obe vojny

Podľa dobových prameňov boli zhromaždené zbierky i muzeálna knižnica po jeho vzniku dočasne umiestnené v župnom archíve, kde sa len veľmi pomaly rozrastali. Sprístupnené verejnosti v tom čase ešte neboli. Múzeu totiž chýbali vlastné priestory i profesionálni kustódi. Jeho rozvoj bol tak do vypuknutia prvej svetovej vojny značne pomalý. Počas takzvanej „Veľkej vojny“ sa dokonca úplne zastavil. Zmena prišla až so vznikom 1. Československej republiky.

Ako uvádzajú pramene, Tekovská župa so sídlom v Zlatých Moravciach bola vtedy zrušená. Zlatmoravecké múzeum sa poštátnilo, v tom čase už nieslo názov – Župné múzeum. V tomto období sa ale často sťahovalo. Jeho zbierky boli určitú dobu umiestené v múzeu v Nitre i v Piaristickom gymnáziu. Svoju činnosť však vyvíjalo až do roku 1945, kedy bolo zatvorené pre postupujúci front. Počas druhej svetovej vojny boli jeho viaceré predmety poškodené či stratené. To čo ostalo, bolo presunuté do Bojníc.

Súčasný názov

V roku 1947 bolo múzeum opätovne zriadené a rok na to otvorené pre verejnosť, tentokrát pod názvom Okresné vlastivedné múzeum. Jeho hlavnou úlohou bolo zachraňovať umelecko-historické a prírodovedné pamiatky na území vtedajších okresov Zlaté Moravce a Vráble. V júni 1953 bola múzeu pridelená časť kaštieľa rodiny Migazziovcov, kde sídli dodnes. Súčasný názov „Mestské múzeum v Zlatých Moravciach“ dostalo v roku 1960. V polovici osemdesiatich rokoch prešlo pod správu vtedajšieho Oblastného múzea v Nitre, dnešného Ponitrianskeho múzea. V súčasnosti má zlatomoravecké múzeum tri stále expozície – prírodovenú, spoločenskú a expozíciu venovanú Jankovi Kráľovi.

Môže vás zaujímať:

Úspešná sezóna na hrade Hrušov: Ako sa darilo dobrovoľníkom počas leta a jari?

Len zopárkrát v roku: Mauzóleum rodiny Migazziovcov bolo otvorené, FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM