Kristína Striešková Rôzne

Zlá správa pre vodičov! Za parkovanie sa má platiť

Spoplatnenie parkovania v Zlatých Moravciach je opäť po roku aktuálnou témou. Doteraz tu mohli vodiči svoje vozidlá parkovať zadarmo, do konca roka sa to vraj zmení.

Presný dátum zavedenia parkovného nie je jasný. Mesto na prípravách intenzívne pracuje. Súčasná situácia s parkovaním je podľa prednostu MsÚ Jána Jamricha v meste kritická. Parkovanie chce riešiť na júnovom zasadnutí zastupiteľstva prostredníctvom Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pozemných komunikáciách. Jeho najdôležitejšia časť je práve doprava v centre mesta.

„So spoplatneným parkovaním sa počíta iba v centre mesta na navrhovaných uliciach – Nám. A. Hlinku, Župnej, Migazziho a J. Kráľa. Navrhovaná suma za jedno parkovacie miesto je na hodinu 0,40 eura. Táto suma je informatívna, neberte ju ako záväznú. Platiť by sa malo cez pracovné dni od 7.00 h do 17.00 h, v sobotu od 7.00 h do 12.00 h, v nedeľu a štátny sviatok budú môcť vodiči parkovať bezplatne. So spoplatnením parkovacích miest sa ráta v priebehu roka 2012,“ informoval Moravce24 Emil Hudák z MsÚ.** „O ďalšom postupe budeme verejnosť včas informovať,“ dodáva. [color=#0000cc] Platba parkovného aj cez SMS[/color] „Platbu parkovného navrhujeme riešiť cez SMS, pre tých ktorí nemajú mobilné telefóny budú k dispozícii parkovné lístky v predajných stánkoch. Uvažuje sa s možnosťou zakúpenia polročnej a ročnej parkovacej karty. Cena zatiaľ nie je stanovená. Žiadne špeciálne karty pre rezidentov (obyvateľov mesta Zlaté Moravce) ani pre poslancov MsZ sa vydávať neplánujú,“** hovorí Hudák.

[color=#0000cc]­Parkovacie služby[/color] Spoplatnenie parkovacích miest bude mať na starosti prevádzkovateľ Technické služby mesta Zlaté Moravce. Na projekte plateného parkoviska v centre Zlatých Moraviec intenzívne pracuje oddelenie výstavby a komunálnych služieb MsÚ v spolupráci s Technickými službami. Výnos z plateného parkovania bude príjmom mesta. Pôjde na opravu miestnych komunikácií a chodníkov, na doplnenie a obnovu dopravného značenia a výstavbu nových parkovacích miest. Vyberanie úhrady za dočasné parkovanie umožnila obciam vlaňajšia novela zákona o pozemných komunikáciách.

Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM