Richard Pročka Od Vás

Žitavské nábrežie je o niečo bezpečnejšie

Žitavské nábrežie je miesto, kadiaľ prechádzajú dennodenne desiatky malých školákov a matiek s deťmi. Ešte donedávna na nich vedľa cesty číhala životunebezpečná nástraha. Jej prekrývanie trvalo mestu dva dni.

Sami obyvatelia Zlatých Moraviec upozornili médiá na zlovestnú nástrahu v blízkosti vstupu do areálu Materskej školy na Žitavskom nábreží. Hneď pri ceste sa nachádzala už celé týždne odkrytá betónová šachta. Časom ju obrástli kríky a tak bola veľmi ľahko prehliadnuteľná. Najmä pre nepozorné deti.

Takéto nástrahy vedia spôsobiť veľa zlého. Vlani sa v podobnej situácii ocitol jedenásťročný chlapec Radko Zajac z Nitry. Vďaka pádu ho čakala operácia kolena. Teraz vie, že už nikdy nebude môcť športovať.

Práve v okamihu, keď sme sa boli na mieste pozrieť, smerovala popod stromy k šachte skupinka školákov. Stačilo málo a pohľad nasmerovaný nahor, k halúzkam, ktoré olamovali z kríkov, sa mohol stať osudným.

Na podnet médií sa začalo vo veci konať. „Zabezpečenie šachty vykonajú Technické služby mesta Zlaté Moravce v najkratšom možnom termíne,“ odpovedal nám sekretariát primátora. Mestský úrad postúpil vec Technickým službám. Zabezpečenie šachty trvalo dva dni.

„Nie je to pekné, že to takto nechajú aj po upozornení,“ hovorí v ankete pani na dôchodku. Mária, matka troch detí, prezradila, že základná škola o šachte vedela: „Na škole tu mám deti. Povedali sme to (že je tam odkrytá šachta – pozn. red.), ale odpovedali nám, že každé dieťa si to všimne a prejde to. To bola odpoveď učiteľky. Hovoria, že každé dieťa nie je slepé a že to prejde, že si to nemáme všímať, že to už nahlásili.“

Dnes je už šachta prekrytá betónovým poklopom a nábrežie je bezpečnejšie najme pre naše deti.

bez_poklopu
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM