Kristína Striešková Kultúra

Žitavany vo vínnej aróme

Organizácia Zväzu slovenských záhradkárov v Žitavanoch tohto roku oslávila 10. výročie degustácie Požitavských vín okolia. Každým rokom sa kvalita vín zlepšuje a takisto účasť na degustácii je každým rokom väčšia, preto sa pre tento rok organizátori

Ľudia, ktorí si prišli vychutnať rozmanité chute vín, odchádzali domov s dobrou náladou. K dobrému vínku ste si mohli priniesť alebo zakúpiť na mieste nejaké tie dobré chuťovky. Rôzne vína s kyslou, aromatickou, sladkou či rozmanitou vôňou a chuťou sa niesli v celej hale. Degustujúcu verejnosť privítala zástupkyňa starostu a takisto vystúpil i spevácky zbor Požitavan.

Vychutnať a posúdiť ste mohli až 165 vzoriek vín, či už to bola biela, červená alebo ružová odroda. V ponuke boli aj hybridné vína tzv. bolehlavy. Samozrejme nesmelo chýbať ani oceňovanie a ohodnocovanie toho najlepšieho vína z každej sorty. Za najlepšie biele víno tohto roku dostalo zlatú medailu víno Hybernal V. Ondrejku z Machuliniec. Z odrody červených vín to bolo víno Alibernet K. Orolína **zo Žitavian. Z ružovej sorty tzv. Rosé síce nebolo tak veľa vzoriek, ale to najlepšie bolo **Cabernet Sauvignon od Lesy SR, B. Bystrica OZ Topoľčianky. Degustácia vín trvala od soboty 3.3 do neskorých večerných hodín do nedele večer.

No a pre tú pravú vinársku atmosféru nemohlo na víkendovej degustácii chýbať ani desatoro vinára, ktoré by vraj malo visieť v pivnici každého dobrého vinára: Prvý pohár ako med, preto druhý daj si hneď. Tretí chváliť nepostačíš, štvrtým si smäd neuhasíš, Piaty ti len chuti dodá, šiestemu nik neodolá, pri siedmom si pletieš esá, pri ôsmom ti hlava klesá, pri deviatom si ako kameň, pri desiatom je ti AMEN!

Sixtína Ferencová Foto: Pavol Čepček Foto topka: ilustračné

Degustacia_Zitavany
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM