Peter Klimant Samospráva

Zažijú si to zamestnanci Záhradníckych služieb znovu? Hrozí, že opäť zostanú bez výplat!

Záhradnícke služby sa topia v problémoch. Mestský podnik má na krku viacero exekúcií. Tie vznikli pre neuhradené poistné do sociálky. Mesto sa preto rozhodlo siahnuť na príspevok, ktorý dáva svojmu podniku. Zamestnancom Záhradníckych služieb tak hrozí, že ostanú bez výplat.

Ilustračný obrázok k článku Zažijú si to zamestnanci Záhradníckych služieb znovu? Hrozí, že opäť zostanú bez výplat!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto im zastaví príspevky

Záhradnícke služby majú na krku až šesť exekúcií, ktoré činia až 12 287 eur, plus trovy exekúcie vo výške 11 051 eur. Podnik je príspevkovou organizáciou mesta. Z mestskej kasy preto každý mesiac dostávajú finančný príspevok na svoj chod. O exekúciách sa na radnici údajne dozvedeli 4. augusta, kedy im boli podľa hovorkyne mesta doručené príkazy na začatie exekúcie. Mesto chce problém riešiť tak, že peniaze z mesačných príspevkov pre záhradníkov pôjdu na vyplatenie exekúcie.

„Mesto Zlaté Moravce je teraz povinné financie, ktoré by inak boli určené ako príspevok pre Záhradnícke služby, poukázať priamo Sociálnej poisťovni na úhradu dlžného poistného a exekútorovi na trovy exekúcie,“ povedala hovorkyňa mesta Mária Vozárová.

Záhradnícke služby majú exekútorovi dokopy zaplatiť 23 337,79 eur. Mesačný príspevok pre záhradníkov je podľa Vozárovej v priemere vo výške 17000 eur. „Tento príspevok im určite nebude v tomto mesiaci v tejto výške poukázaný a v nasledujúcom mesiaci bude taktiež krátený,“ informuje Vozárová.

Hrozí, že zostanú bez výplat

Bez mesačného príspevku hrozí, že podnik nebude mať z čoho vyplácať svojich zamestnancov. Pokiaľ si teda Záhradnícke služby v rámci svojich podnikateľských aktivít sami na seba nezarobia, zamestnanci svoje výplaty určite neuvidia. „Tento stav si uvedomujeme a preto momentálne vedenie mesta hľadá možnosti a riešenie tohto problému. Avšak nevydanie veci, ktorá podlieha exekúcii, by mohlo byť považované za trestný čin marenia exekúcie,“ vysvetľuje hovorkyňa.

„Navyše, toto nie sú jediné exekučné konania, ktoré sú vedené voči Záhradníckym službám. Avšak napriek príkaznému listu primátora z vlaňajšieho júla, aby riaditeľ podniku informoval mesto aj hlavného kontrolóra o všetkých exekúciách, presné údaje nemáme,“ povedala Vozárová. Dodáva, že radnica má z neoficiálnych zdrojov informácie, podľa ktorých sa všetky účty Záhradníckych služieb blokované.

Riaditeľ Záhradníckych služieb Marián Tomajko prezradil, že moc nerozumie tomu, čo mesto hovorí. Tomajko povedal, že so sociálkou má dohodnutý splátkový kalendár do roku 2016 a odmietol, že by zatajoval nejaké ďalšie exekúcie. Rovnako sa mu nepozdávajú plány radnice. „Nie som si istý, či nám môže mesto zobrať príspevok,“ povedal. Celú vec hodlá ďalej riešiť priamo so Sociálnou poisťovňou.

Nebude to po prvý raz

Nejedná sa o prvý prípad, kedy mesto zastavilo vyplácanie mesačných príspevkov pre Záhradnícke služby. Podľa Tomajka mesto v roku 2013 stoplo jeho podniku príspevok až na dobu päť mesiacov. Počas tohto obdobia ostali pracovníci mestského podniku bez výplat.

Riaditeľ Tomajko tvrdí, že celý problém s exekúciami vznikol práve pre mesto, ktoré v minulosti viackrát skrátilo príspevok pre svoj podnik a ten potom nemal dostatok financií na platenie odvodov.

Foto: Peter Klimant

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM