Rôzne

Záver fašiangov v Zlatých Moravciach: Takto sa u nás pochovávala basa, FOTO

V utorok bol posledný deň fašiangového obdobia. I v Zlatých Moravciach sme sa rozlúčili s týmto časom tancovačiek tak, ako sa patrí. Pozrite si to.

Ilustračný obrázok k článku Záver fašiangov v Zlatých Moravciach: Takto sa u nás pochovávala basa, FOTO
11
Galéria

Ani sme sa nenazdali a obdobie fašiangov je za nami. Na ich konci je zvykom symbolické pochovávanie basy, pri ktorom sa ľudia poslednýkrát pred pôstom poriadne zabavili.

Basu sme už pochovali

Podobne ako vlani, i tento rok si pre nás mesto Zlaté Moravce pripravilo takéto symbolické pochovávanie basy. Uskutočnilo sa v utorok v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu.

Divákom sa predviedol detský folklórny súbor Zlatňanka a vystúpili aj deti zo zlatomoraveckých materských škôl. Deti pred samotným kultúrnym programom absolvovali i tradičnú pochôdzku po centre Zlatých Moraviec, po ktorej zamierili do kaštieľa, kde v závere programu došlo k symbolickému pochovaniu basy. Pozrite si to na našich záberoch!

40-dňový pôst

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM