Peter Klimant Rôzne

Zaujímavosti o mestskej pálenici v Moravciach: Ľudia sa zahlasujú i rok vopred, páli sa aj moruša

Obdobie pálenia alkoholu je v plnom prúde. Vedeli ste, že aj Zlaté Moravce majú svoju vlastnú mestskú pálenicu? Zisťovali sme, koľko sa tu ročne vypáli alkoholu, či ľudia majú o pálenie záujem, ale aj to, ktoré ovocie je najviac v kurze.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti o mestskej pálenici v Moravciach: Ľudia sa zahlasujú i rok vopred, páli sa aj moruša
Zdroj: Dnes24.sk

Kedysi malo každé mesto svoju vlastnú pálenicu. Dnes sa už tento trend pomaly vytráca. Zlaté Moravce však ešte patria k tým mestám, ktoré si svoju pálenicu zachovali. Nájdete ju na ulici Žitavské Nábrežie a spravuje ju mestskí podnik Technické služby mesta Zlaté Moravce.

Podľa ich riaditeľa Branislava Vargu, naša mestská pálenica vznikla približne okolo roku 1974. Počas svojej histórie si už musela prejsť viacerými nutnými rekonštrukciami. Podľa jeho slov je tam stále čo opravovať. „Ten kotol má svoje opotrebenie, takže nevydrží sto rokov . Teraz nám buchol chladič, takže sme boli nútení prakticky počas prevádzky to riešiť. Vždy sa to rieši mimo nej, no nikto nerátal, že sa niečo také stane,“ prezradil Varga. Napriek tomu sa im chladič podarilo opraviť a sezóna pálenia pokračuje ďalej.

Polročná sezóna

V zlatomoraveckej mestskej pálenici si môžete pálenku vypálite už od začiatku septembra a sezóna zvyčajne potrvá až do konca februára. Všetko záleží hlavne od počasia a kvasenia ovocia. Ročná produkcia je podľa Vargu slušných 19 tisíc litrov liehu. „Napríklad tohtoročný september bol 1400 litrov, čo je pomenej. Október bol už 2 000 litrov. Vieme, že príde december a bude to okolo 3 tisíc. To je taký priemer,“ prezradil riaditeľ.

Kedy je teda v pálenici top sezóna? Podľa Vargu niečo ako úplne top sezóna neexistuje, no najviac ľudí zvykne chodiť pred sviatkami. „Každý chce mať na sviatky pálenku,“ dodáva s úsmevom.

Termíny nahlasujú aj rok dopredu

Záujem o pálenie je približne každý rok rovnako veľký. „Zhruba 80 až 90 percent zákazníkov je stále tých istých. To súvisí aj s poverčivosťou ľudí, ktorí sú zvyknutí, že keď už tu mám dobrú pálenku, tak ja už nepôjdem nikde inde,“ skonštatoval Varga.

Najväčšia bitka býva o termíny. „Oni si pozrú všetci do suda a povedia si, že 11. október idú páliť a zrazu 20 ľudí chce 11. októbra páliť. Máme tam dva kotle, do ktorých vojde 250 litrov kvasu, to znamená že tisíc litrov na deň,“ hovorí riaditeľ. V takýchto prípadoch platí staré mlynárske – „kto skôr príde, ten skôr melie“, resp. kto sa skôr zahlási, ten skôr páli. Niektorí ľudia preto radšej nenechávajú nič na náhodu. „Sú ľudia, ktorí si to hlásia ten rok kedy pália na ďalší rok,“ prezradil Varga.

Páli sa všeličo. Najviac vedú jablká, rôzne zmesky, či dokonca moruša. V zimných mesiacoch je to hlavne slivka, ktorá zvykne dlho kvasiť. Samotné pálenie nie je jednoduchý proces. V pálenici preto pracujú vždy dvaja špeciálne vyškolení ľudia. Podľa Vargu je pálenie hotová alchýmia a človek to proste musí vedieť.

Služba obyvateľstvu

Za 100 percentný alkohol tu zacvakáte 8,48 eur, z toho daň, ktorá ide štátu tvorí podľa Vargu približne 70 až 75 percent z celkovej ceny. „Veľký zisk tu nemáme. Je to jedna z tých mestských prevádzok, ktorú máme ako službu obyvateľstvu,“ povedal. Ako ďalej prezradil, ak dôjde k nejakej poruche, ako nedávno pri chladiči, tak tu prakticky pracujú nejaký ten mesiac zadarmo.

Foto: Branislav Varga; úvodná foto: zlatemoravce.info

Pohľad do vnútra zlatomoraveckej mestskej pálenice
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM