Lucia Lauková Rôzne Rôzne

Zaujímavá história hradu Gýmeš: Dymovými signálmi varovali Nitru

Neďaleký hrad Gýmeš má nesmierne bohatú históriu. Nezaobišiel sa bez krviprelievania a dobíjania. Dymovými signálmi varoval aj starobylú Nitru pred nebezpečenstvom.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá história hradu Gýmeš: Dymovými signálmi varovali Nitru
Foto: Rastislav Búgel

Hrad Gýmeš leží približne 5 km severne od obce Jelenec. Prehľadne spracovanú históriu zrúcaniny hradu Gýmeš ponúka jeho oficiálny web. Podľa neho dal hrad postaviť pravdepodobne v r. 1253 – 1270 na mieste starého hradiska Ivankov syn Ondrej, účastník bitky pri Slanej.

Ako sa uvádza na oficiálnej stránke hradu, Gýmeš je raritou medzi slovenskými hradmi.Dejinami rodu Forgáchovcov sa zaoberá aj mladý historik Miroslav Eliáš."Forgáchovci de Ghymes (z Gýmeša) obývali hrad v Jelenci, ktorý bol najstarším rodovým sídlom – vlastnili ho od polovice 13. storočia. S výnimkou malých prestávok im patril až do 2. svetovej vojny. V histórii slovenských hradov je to rarita,“ povedal Eliáš pre web hradu Gýmeš.

Zapáčil sa Matúšovi Čákovi

Hrad Gýmeš dobil v roku 1302 Matúš Čák Trenčiansky. „V roku 1312 Matúša Čáka kráľovské vojská vyhnali a hrad zostal kráľovským majetkom až do roku 1386. V roku 1350 kráľ Ludovít Veľký udelil obyvateľom Veľkého Gýmeša právo týždenného trhu za ich služby voči kráľovi,“ píše sa na webe hradu.

Dar za vraždu

Kráľ hrad daroval panovníčke Márii z Anjou. „Na požiadanie kráľovnej Márii Blažej (resp.Baláž) Forgáč zabil v roku 1386 Máriinho soka kráľa Karola Malého z rodu Anjou, ktorý vládol iba 39 dní. Dar pre Blažeja, ktorý prvý použil priezvisko Forgáč, od kráľovnej Márii bol hrad aj s príslušnými majetkami,“ uvádza sa na webe hradu Gýmeš.

Dymové signály

Podľa histórie spísanej na webe hradu Gýmeš, z vyvýšeného bradla kopca Dúň, kde bol prvý drevený hrad, siganlizovali dymom hroziace nebezpečenstvo do centra starých Slovákov starobilej Nitry. Turci hrad dobili a vyplienili. Ďalším vlastníkom hradu bol Cisár Jozef I. Ten ho predal českému kancelárovi gr. Jánovi Vratislavovi. „Od neho odkúpil hrad rožňavský biskup Pavol Forgáč, ktorý ho opravil,“ píše sa na webe hradu. V roku 1950 prešla zrúcanina hradu Gýmeš do majetku štátu.

Môže vás zaujímať:

Hrad Gýmeš budú skúmať archeológovia: Dobrovoľníci sú vítaní

Brigádnici na hrade Gýmeš objavili pozoruhodné nálezy: Aha, aké tajomstvá sa podarilo odkryť!

Vo videu môžete vidieť v akom stave je hrad Gýmeš v súčasnoti

Foto: ilustračné

Zrúcanina hradu Gýmeš
1
Galéria
Gýmeš
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM