Peter Klimant Kultúra

Žatva končí, prichádza čas dožiniek: V Moravciach sa bude ďakovať za úrodu

V Zlatých Moravciach ožijú tradície. Na záver žatvy prichádza obdobie dožiniek, ktoré si veľkou slávnosťou pripomenieme aj v našom meste. Čo všetko sa chystá?

Ilustračný obrázok k článku Žatva končí, prichádza čas dožiniek: V Moravciach sa bude ďakovať za úrodu
Zdroj: TASR

Slávnostná atmosféra odovzdávania dožinkového venca, spievanie dožinkových piesní v podaní Speváckeho súboru Kolovrátok, neodolateľná vôňa makových periek a šúľancov. Aj o tom bude dožinková slávnosť nášho mesta., ktorá sa bude konať už čoskoro.

Odovzdávanie venca gazdovi

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu v Zlatých Moravciach si pripomenie ukončenie žatevných prác 5. augusta 2016 o 16.00 hod. na nádvorí Migazziovského kaštieľa.

„Dožinkový veniec, ktorý uplietli členovia Speváckeho súboru Kolovrátok bude symbolicky odovzdaný gazdovi podľa tradícií v sprievode dožinkových piesní. Dožinkovú atmosféru spríjemní vystúpenie hosťa programu, ktorým bude Občianske združenie Babička zo Zlatých Moraviec. Nebude chýbať ani ochutnávka tradičných makových periek a šúľancov,“ informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého pobočkou je zlatomoravecké Mestské múzeum.

Podľa vyjadrenia organizátorov sa v prípade nepriaznivého počasia slávnosti uskutočnia v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach.

Slávnosť ukončenia žatvy

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov.

„Neskôr dožinkové slávnosti nadobudli ďakovný charakter. Hospodárovi sa poďakovalo a slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina,“ povedala na záver Ľubica Packová-Zahradárová.

Môže vás zaujímať:

Kultúrne leto v Moravciach pokračuje: Aké akcie na nás čakajú v auguste?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM