Richard Pročka Rôzne

Zastupiteľstvo nepotešilo primátora

Poslanci zahlasovali za mestskú nemocnicu ako neziskovú organizáciu, čo sa nepáčilo najmä primátorovi. Musel si vypočuť kritiku na fungovanie mestského úradu a údajnú programovú zaujatosť médií voči zastupiteľstvu.

Už v úvode 10.zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach primátor netradičným spôsobom v príhovore navrhol vypustiť bod programu o transformácii mestskej nemocnice na neziskovú organizáciu. Povedal, že „nie spoločnosť s ručením obmedzeným, ale nezisková organizácia je tunel ako hrom, tunel ako Brno! Ja ako primátor, ktorý zastupujem záujem občanov celého regiónu, preto nemôžem súhlasiť s tým, aby sa nemocnica zmenila na netransparentnú organizáciu, kde si chce bačovať skupina poslancov, ktorá sa nanominuje do správnej rady. Jediným účelom vytvorenia neziskovej organizácie je likvidácia nemocnice v Zlatých Moravciach, za ktorú sme spolu s občanmi pred pol rokom tvrdo bojovali.“ Nepomohol však ani primátorov návrh na uznesenie, v ktorom sa pokúšal odložiť transformáciu na jún budúceho roka. Poslanci však napriek všetkým apelom vedenia mesta prijali návrh zakladacej listiny a štatútu mestskej nemocnice ako neziskovej organizácie. V správnej rade bude Pavol Dvonč, Marta Eckhardtová, Pavol Šepták, Denisa Uhrinová, Ivona Vicianová a dozornú radu budú tvoriť Eva Dubajová, Dušan Husár, Ľubomír Chládek, Ivan Madola, Pavol Petrovič. Riaditeľom sa stane Ľubor Košút.

Okrem nemocnice bol schválený aj právny rámec pre možnosť udeliť kultúrnym, osvetovým, umeleckým, športovým či školským subjektom, ktoré majú pre mesto mimoriadny význam, po schválení zastupiteľstvom symbolický nájom vo výške jedno euro. V súčasnosti by takýmito inštitúciami mohli byť Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, Požitavská futbalová akadémia alebo aj Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy, ktorá má v prenájme priestory ZŠ na Robotníckej ulici.

Pre občanov nášho mesta je tiež dôležité, že lávka medzi hypermarketmi Billa a Tesco nebude. Ako povedal primátor, „na to treba zabudnúť.“ Tešiť sa však môžu začať obyvatelia Hollého a Čajkovského ulice. Prednosta naznačil, že by sa práve tieto ulice mohli stať ďalšími, ktoré po Murgašovej ulici čaká rekonštrukcia. Rovnako prisľúbil opravu mestského rozhlasu na Hollého, Čajkovského a najmä Murgašovej ulici, o ktorom sme vám priniesli článok nedávno. Ako uviedol, poruchu treba nahlásiť a „dôjde k postupným výmenám nefunkčných a chýbajúcich častí.“ Okrem toho by sa zase v rámci kultúry mohlo napríklad Kino Tekov v budúcnosti dočkať digitálnej premietačky, ktorá je už dnes otázkou jeho prežitia.

V rámci zasadania sa poslanci dozvedeli aj o zmene organizačnej štruktúry, ktorá sa nemenila od roku 2005. Najväčšou zmenou je úplné zrušenie oddelenia pre ľudské zdroje. Toto prepracovanie štruktúry podľa prednostu MsÚ Jána Jamricha prinesie do mestskej kasy úsporu 53.000 eur ročne. Dvadsať percent z tejto ušetrenej sumy plánuje MsÚ prerozdeliť a pridať k platom zamestnancov MsÚ ako ich profesionálnu motiváciu.

Počas celého rokovania sa objavovali narážky na vznikajúce napätie vo vzťahoch poslancov zastupiteľstva a primátora mesta Petra Lednára. Posledné udalosti, ktoré sa udiali na mestskom úrade vyvolali ostrú debatu v závere rokovania. Poslanci vyčítali primátorovi staršie kauzy, ale aj novú spojenú s „neštandardným“ odvolaním riaditeľa mestského podniku Správa športových zariadení Mariána Kéryho a vedúcej oddelenia vnútornej správy a evidencii Adriany Chrenovej.

Poslanci vyjadrili nespokojnosť aj so zavádzajúcimi informáciami v niektorých tlačených a najmä virtuálnych médiách. Takéto média len umelo vytvárajú negatívne napätie, očierňujú mestské zastupiteľstvo a vkladajú mu do úst nezmysly. Poslanec Pavel Šepták dokonca označil posledné číslo pomerne nového periodika „Info Listy“ za „demagogický plátok.“ Preto poslanci zasiahli aspoň do fungovania Tekovských novín, ktoré sa stávajú podľa ich slov čoraz tendenčnejšími a zaujatejšími, a ktoré by ako mestské periodikum také vonkoncom nemali byť. Zadali MsÚ do budúceho rokovania zastupiteľstva pripraviť novelizáciu ich štatútu a zmenu zloženia redakčnej rady. Doteraz celú radu vymenovával sám primátor. Po novelizácii by ju celú malo schvaľovať mestské zastupiteľstvo. **Dúfajme, že aspoň jedno médium patriace pod mesto tak dosiahne nestrannosť a objektivitu svojho obsahu. **

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM