Kristína Striešková Rôzne

Za teplo platíme o pätinu viac, cena ešte porastie

Od júna tohto roka platia obyvatelia Zlatých Moraviec za teplo o pätinu viac ako v predchádzajúcom období. Mesačná zálohová platba prepočítaná na jeden priemerný trojizbový byt stúpla o takmer 22 eur.

Fixná zložka predstavuje v súčasnosti 208,770 eura za kilowatt, variabilná 0,0378 eura za kilowatthodinu. Podľa hlavného energetika mesta **Ivana Laktiša **je pravdepodobné, že od januára budúceho roka bude cena ešte vyššia. //„Prvá energetická a teplárenská spoločnosť, ktorá v Zlatých Moravciach vyrába teplo, si dáva žiadosť na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Fixná zložka určite stúpne o infláciu, predpokladáme, že hore pôjde aj variabilná zložka. O koľko, to nevieme povedať, firma nám tieto informácie neposkytuje,“ //uviedol Laktiš.

Prvej energetickej a teplárenskej spoločnosti prenajalo Mesto Zlaté Moravce tepelné hospodárstvo v roku 2008 na dvadsať rokov. „Zmluva bola uzatvorená tak, že firma bude platiť ročné nájomné jeden milión vtedajších slovenských korún plus 15% zo zisku. Zisk však žiaden netvorí, takže platí len to nájomné,“ konštatuje Laktiš. V roku 2008 bola cena za gigajoul tepla 14,14 eura. Po prevzatí tepelného hospodárstva novou spoločnosťou stúpla v tom istom roku postupne až na 20,98 eura za gigajoul. Podľa zmluvy však mala cena tepla pre obyvateľov klesnúť o 2,66 eura a po prechode na výrobu tepla z drevnej štiepky o 6,64 eura. Starú plynovú kotolňu za novú modernú technológiu na báze vykurovania drevnou štiepkou vymenila firma v minulom roku. Podľa Laktiša mala rekonštrukcia kotolne stáť 1,8 milióna eur. //„Podľa našich informácií sa podstatne predražila a to sa teraz premieta do ceny tepla.“ // Konateľ Prvej energetickej a teplárenskej spoločnosti Ján Vereský tvrdí, že cena dodávaného tepla pri vykurovaní biomasou je v súčasnosti skutočne nižšia, ako by bola pri vykurovaní zemným plynom. Ak by spoločnosť vykonala najnevyhnutnejšie opravy na rozvodnom systéme, bola by cena za dodaný gigajoul o 30% vyššia ako je cena pre tento rok, uviedol.

Vedenie mesta podľa slov prednostu mestského úradu Jána Jamricha chápe nespokojnosť občanov, no problém nevie riešiť. Vypovedanie zmluvy, ktoré mesto zvažovalo, je podľa jeho slov nereálne. „Tie sankcie sú také vysoké, že jednoducho na to nemáme peniaze.“ Podľa Laktiša by v prípade vypovedania zmluvy muselo mesto zaplatiť Prvej teplárenskej **vyše dvoch miliónov eur. **

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM