Kultúra

Vzácne obrázky zo Zlatých Moraviec: Pozrite sa, ako to v meste vyzeralo pred 100 rokmi

Nedávno vyšla kniha o Moravciach, ktorá ponúka zaujímavé a nové pohľady do minulosti tohto mesta – Zlaté Moravce na starých pohľadniciach. Prinášame vám z nej krátky úryvok a zopár pohľadníc.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne obrázky zo Zlatých Moraviec: Pozrite sa, ako to v meste vyzeralo pred 100 rokmi
Zdroj: Dnes24.sk

Tento text sa viaže na pohľadnice číslo 1 a číslo 2 v galérii.

Po prvej svetovej vojne a páde Rakúsko-Uhorska sa zmenila aj situácia v radoch starej šľachty. Tá sa už počas posledného storočia monarchie musela preorientovať z ničnerobenia na podnikateľské aktivity, aby uživili rod a zveľadili svoj majetok. Vlastniť viaceré panstvá, na ktorých nebolo času bývať ani starať sa o ne, bolo veľmi neefektívne. Preto sa Dr. Viliam Erdődy a jeho teta Ilona, vdova Hardeggová, koncom 20. rokov 20. storočia rozhodli kaštieľ a celé panstvo predať Okresnému úradu. Nový vlastník mal zrejme svoje plány veľmi dobre premyslené a nehľadel pri tom na historické hodnoty kaštieľa. Napokon, tie vtedy ešte neboli tak historické. Pre krásny zelený park pri kaštieli tiež nikto nemal pochopenie.

Na mieste grófskej záhrady Migazziovcov, medzi kaštieľom a Horným hotelom stojacim na pohľadnici vpravo vznikala po vzniku Prvej česko-slovenskej republiky nová zástavba námestia. Na tomto mieste začal realizovať svoje architektonické vízie modernej funkcionalistickej architektúry architekt Imrich Drexler (1904 – 1993). Jeho obchodno-bytový dom vznikol po roku 1932 pre príbuzného Jozefa Drexlera a jeho manželku Margitu, rodenú Feldbauerovú. Jedinou požiadavkou úradov pri predaji týchto frontálnych parciel námestia bolo, že nová stavba sa musí nachádzať hneď pri chodníku námestia a musí zaberať celú šírku parcely.

Imrich Drexler vytvoril supermoderný dom v duchu najnovších svetových architektonických trendov. Sú v ňom zreteľné revolučné princípy slávneho francúzskeho architekta Le Corbusiéra. Konštrukcia stavby je z betónu a ocele, interiéry bytov na pochodí presvetľovalo pásové okno, ktoré prebiehalo po celej šírke fasády. Dom ukončovala progresívna plochá strecha. Jozef Drexler urobil najlepšie rozhodnutie svojej obchodníckej kariéry.

Za bytmi v Drexlerovom obchodno- bytovom dome mešťania doslova pachtili, pretože boli jednoznačným vyjadrením začiatku 20. storočia, posilneného myšlienkami budovania vlastného moderného nového štátu. Drexlerov dom nie je v ostrom kontakte len s barokovým kaštieľom Migazziovcov, vedľa ktorého stojí. Ako možete vidieť na pohľadnici, výrazne sa líši aj od susedných novostavieb, pochádzajúcich z rovnakého obdobia.

S príchodom druhej svetovej vojny a nástupom rasistického režimu došlo k zabratiu domu židovského obchodníka. Jeho dočasným správcom sa v roku 1941 stal obvodný tajomník Hlinkovej slovenskej ľudovej strany Michal Gardelán. Dôkazom toho, že si dom udržal status prominentného bývania aj po vojne, je i to, že potom sa v ňom usadil Milan Peniažka, predseda Okresného výboru Komunistickej strany Slovenska.

Autori: Pavol Pečadný (zberateľ pohľadníc) a Richard E. Pročka (autor textov)

Knihu si môžete kúpiť v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach.

Moravce na starých pohľadniciach
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM