Kultúra

Výtvarné diela i páračky: Čo si pre nás chystá Mestské múzeum na november?

Mesiac november bude bohatý na zaujímavé podujatia. Náš stánok kultúry si pripravil viaceré zaujímavé akcie, na ktoré sa môžeme tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Výtvarné diela i páračky: Čo si pre nás chystá Mestské múzeum na november?
Zdroj: Dnes24.sk

O kultúru v Zlatých Moravciach nebude núdza. V novembri sa v Mestskom múzeu uskutoční zaujímavá výstava a taktiež i tradičná kultúrna akcia, ktorú ocenia milovníci našich lokálnych dejín. Na toto sa môžeme tešiť…

November v Mestskom múzeu

19.9. – 3.11.2017 Huby našich lesov

  • Výstava vyše 100 druhov známych i menej známych modelov húb zo zbierok Ponitrianskeho múzea. Prostredníctvom nich môžu nielen začínajúci hubári, ale i žiaci škôl, ktorí sa o nich učia na biológii, pozorovať charakteristické znaky, ale i podobnosť, vďaka ktorej sú často zamieňané.

7.11. – 30.11.2017 „Cestičkami Štefana Néčeia“

  • Poplenérová výstava výtvarných diel, ktoré vznikli počas Medzinárodného sympózia „Cestičkami Štefana Nečeia“ namaľované rôznymi technikami od maliarov nielen zo Slovenska, ale i zo Srbska, Macedónska a Čiech.

24.11.2017 „Páračky v múzeu“

  • Členky Speváckeho súboru Zlatomoravčianka ukážu páranie (driapanie) peria, ktoré bude sprevádzané rozprávaním o tejto tradícii a spievaním piesní. Po skončení práce bude každý návštevník pohostený tradičnými jedlami, ktoré sa v minulosti podávali pri tejto spoločenskej udalosti. Začiatok o 15.00 hod.

Stála výstava

Okrem toho si v zlatomoraveckom múzeu môžeme pozrieť i dve stále expozície, ktoré sú prístupné počas celého roka. Prvá je spoločensko- vedná. „Spoločenskovednú expozíciu tvoria archeologické, historické, numizmatické, etnografické a umelecké predmety, ktoré pochádzajú z Požitavia aj z iných regiónov a krajín,“ informuje vedenie múzea.

Druhou je prírodovedná expozícia. Tá podľa múzea pozostáva z paleontologických nálezov a mineralogickej zbierky, ktorá je zostavená zo zberov v hornom Požitaví a darov z iných oblastí. „Zaujímavé sú najmä obrovské drevné opály a zlatinky,“ dopĺňa múzeum.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM