Peter Klimant Kultúra

Výročie SNP si pripomenú turistickým pochodom: Pozvaný bol aj minister obrany

Blíži sa výročie Slovenského národného povstania. V Zlatne a Skýcove si túto významnú udalosť našich dejín pripomínajú každý rok špeciálnym turistickým pochodom. Ten sa bude konať už čoskoro. Pozvaný naň bol aj minister obrany Slovenskej republiky.

Ilustračný obrázok k článku Výročie SNP si pripomenú turistickým pochodom: Pozvaný bol aj minister obrany
Zdroj: Dnes24.sk

V poradí 26. ročník známeho turistického pochodu „Náučným partizánským chodníkom“ Zlatno – Skýcov sa bude konať už túto sobotu. Tento rok sa pôjde zo Zlatna. „Každý párny rok sa ide zo Zlatna na Skýcov a každý nepárny rok sa ide zo Skýcova na Zlatno. Tento rok sa štartuje na Zlatne a končí na Skýcove,“ informuje starosta obce Skýcov Tomáš Kolembus . Na slávnostnú akciu bol pozvaní aj minister obrany Martin Glváč, ktorý sa však z osláv ospravedlnil. „Pozdravujem všetkých a prajem pekný deň a vydarené podujatie,“ odkázal minister Skýcovčanom. Na oslavy za seba pošle náhradníka. „Zastupovať ho bude štátny tajomník ministerstva obrany SR Miloš Koterec, inak rodák z neďalekého Partizánskeho,“ prezradil starosta Kolembus.

Turisti sa na pochod vydajú hneď zrána. Pripravené sú aj autobusy, ktoré privezú viacerých ľudí priamo do Zlatna. Jeden pôjde zo Skýcova a ďalšie z Vrábeľ a Nitry. Program sa začína o ôsmej ráno na Zlatne aktom kladenia vencov a príhovormi pozvaných hostí. Po prvej oficiálnej časti čaká turistov presun na Skýcov, kde sa príchod odhaduje okolo 13:00 hodiny. O štrnástej hodine tam začnú oslavy pri príležitosti 70. výročia SNP. Opäť sa budú klásť vence a hostia prednesú svoje prejavy. Po týchto aktoch sa ľudia presunú na miestne ihrisko, kde bude program pokračovať. “ Tento rok vystúpi jednotka rýchleho nasadenia, tzv. kukláči s ukážkami svojej práce. Po nich vystúpi naša DH Skýcovanka, ktorá zahrá do tanca,“ dodal Kolembus.

Náučný partizánsky chodník Zlatno – Skýco vznikol pred 26 rokmi. Založil ho čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Ján Husák, bývalý starosta obce Skýcov Štefan Gahér a bývali starosta obce Zlatno Štefan Doskoč. Trasa je dlhá 12 kilometrov a nájdeme tu viaceré zaujímavé miesta. K zaujímavostiam patrí partizánska studnička, partizánske bunkre z kameňov, alebo pamätník pre Miška Antalca, ktorý bol počas vojny zastrelený.

Foto: Tomáš Kolembus

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM